Protokol o saradnji TO Budve i TO Trebinja: Razvoj ruralnog turizma šansa za produženje turističke sezoneProtokol o saradnji TO Budve i TO Trebinja: Razvoj ruralnog turizma šansa za produženje turističke sezone

Foto:Jadran Trebinje


Partnerstvo dvije tursitičke organizacije biće u obostranom interesu, smatra Mirjana Putica, direktor TO Trebinje. Kako objašnjava, ovo je prilika da grad ispod Leotara od Budve preuzme niz pozitivnih praksi u više turističkih podoblasti.

-Ova saradnja u mnogome će doprinijeti promociji Trebinja na tržištu Crne Gore. Mi ćemo iskoristi kanale promocije TO Budva i to bez naknade, uz mogućnost učešća na više turističkih manifestacija i dešavanja koja u toku godine organizuju TO Budva i opština Budva. Pozitivne prakse Trebinja, takođe, mogu koristiti TO Budve, a primarno mislim na koncept projekta „Hercegovačka kuća“ i učešće Trebinja u projektu „Green Destinations“ – rekla je Mirjana Putica,  direktor TO Trebinja.

Dodatni osnov za uspostavljanje i jačanje saradnje ove dvije lokane zajednice  je u činjenici da su stanovnici Trebinja i cijele Republike Srpske brojni gosti Budve, a  posebno u periodu ljetne turističke sezone. Takođe, svjedoci smo da stanovnici Budve grad Trebinje iskreno vole i posjećuju u sve većem broju.

-Trebinje je jedna od omiljenih vikend destinacija za brojne građane Budve i cijele Crne Gore. Bogati ljetni sadržaji, prijatna klima i blagonakloni karakter Trebinjaca doprinijeli su činjenici da je ovaj grad u protekloj deceniji doživio turističku ekspanziju. Momo Kapor je napisao da „Trebinje nije ni selo, ni metropola, već metafora-san“. Budvanski pisac Čedo Vuković  rekao je da je „ Budva grad sazdan od kamena i svjetlosti. Rođen prije sebe u mitu starih Helena“. Kada se ovi prelijepi opisi utkaju jedan u drugi nema sumnje da će prijateljstvo naša dva lijepa grada u budućnosti biti još ljepša, bolja i kvalitetnija – kazao je Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije opštine Budva.
protokol TO 2

Teritorija opštine Budva čini  60 odsto turističkog proizvoda Crne Gore. Prema riječima Marka Carevića, predsjednika opštine Budva to je jedan potencijal koji treba iskoristiti i u periodu i kada nije špic turističke sezone.

-Imamo mogućnost da kroz vašu ideju razvoja ruralnih područja možemo da produžimo sezonu i da zajedno kroz aranžmane to nudimo. Zajedno sa Trebinjem mi nudimo kompletniji aranžman za goste koje vole prirodu. Otvoreni smo za svaki vid saradnje koji možemo da ostvarimo, a možemo mnogo toga ako imamo želju i volju. Naša je obaveza da uvijek imamo na umu da smo mi braća i da uvijek treba da budemo zajedno- rekao je Carević.

Grad Trebinje već je izgradio strategiju razvoja turizma, kaže gradonačenik Mirko Ćurić i objašnjava da je jedan od ključnih planova razvoj ruralni turizma.

-Uvjeren sam da ćemo potpisivanjem ovog sporazuma poboljšati turističku sezonu. Znamo da i u Budvi, i u Trebinju van sezone ima mnogo kapaciteta koji nisu iskorišteni kako treba, cilj nam je da popunimo taj period. U 2019. godinu u Trebinju su boravili turisti iz 94 zemlje svijeta, koji su se registrovali kroz turisticku organizaciju,  imali smo oko 100 000 noćenja. Isti broj noćenja imali smo i u prošloj godini što nam, obzirom na pandemiju i brojne probleme, daje elan da nastavimo dalje. Za grad Trebinje koje ima 30 000 stanovnika ova brojka od 100 000 je jako značajna i u narednom periodu se nadamo i većoj posjeti – kazao je Ćurić.

Međusobna saradnja dvije TO uspostavljena na nedavno održanom sajmu turizma u Beogradu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga