Skip to main content

Nole se ogradio od političkih struja bilo koje vrsteNole se ogradio od političkih struja bilo koje vrste

Novak Đoković-Foto: Agencije


„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima, odlučio sam da se javno obratim, uvjeren u ogroman značaj ovih tema za sve nas“, napisao je Đoković i dodaje:

„Svjestan sam da postoje i drugi zahtjevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od ‘pozicije’ i ‘opozicije’, političkih struja bilo koje vrste. Uvijek sam se trudio da budem apolitičan. Smeta mi što čovjek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude ‘obiljeležen’ kao ljevičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd“.

Kako navodi, on lično bira da li će da izađe u javnost i kaže šta misli o nekim temama.

„Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih ‘zvučnijih’ imena u našem sportu. Iako mi se to često ‘obilo o glavu’ u kontekstu medija i osude/kritike koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu“.

„Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista “miješa tamo gde mu nije mesto”, ali ja sam čovjek prije nego što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi“, napisao je Đoković.

„U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svijest o sebi i holistički pristup zdravlju doprinio na dugovječnost moje karijere i rezultate koje bilježim. Više od svega, ta svijest uticala je na pozitivne promjene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osjećam u svom tijelu“.

Navodi da osjeća da ima pravo na svoje mišljenje o određenim temama.

„S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osjećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima. Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad“.

„Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj“, zaključio je Novak Đoković. Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci