Skip to main content

Zaev podnio ostavku na funkciju premijera Sjeverne Makedonije
Zaev je u pisanoj ostavci naveo da svoju odluku neće usmeno objašnjavati.

On u obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi imali nacionalnu i političku težinu.

– U takvim uslovima za mene lično i za mene kao premijera, zbog politike u koju vjerujem, politički neodgovorne i neopravdane pred mojim narodom i svojom zemljom da lično nastavim da vodim vladu evroatlantskim putem. Mislim da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da postigne na bolji način – naveo je Zaev, prenosi Plus info.

Dodao je da ostavkom želi da preuzme odgovornost i da primjer za donošenje dobrih odluka kada je to potrebno, kako bi dao „još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i budućim liderima da budu svjesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji“.

Ostavku bi trebalo da konstatuje predsjednik Skupštine Taljat Džaferi, a prema skupštinskim izvorima to će učiniti sutra prije sednice o parlamentarnim pitanjima.

Nakon ostavke Zaeva, šef države bi trebalo da da mandat novom premijeru.

Po Ustavu, predsjednik je dužan da u roku od deset dana povjeri mandat stranci, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Mandatar u roku od 20 dana od dana povjeravanja mandata podnosi Skupštini program i predlaže sastav Vlade u skladu sa Ustavom.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci