gostovanje

VIDEO – Mitropolit Joanikije: Nisam se sretao sa Đukanovićem, nije bio zainteresovan, a nisam ni ja

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije kazao je u emisiji Press plus sa Rajkom Raičević da do sada nije imao susrete sa predsjednikom države Milom Đukanovićem. On je istakao da sveštenstvo i vjernici Srpske pravoslavne crkve nisu privilegovani, a da je želja crkve da se država prema svima odnosi jednako. Smatra da postoji odvojenost crkve i države u Crnoj Gori, ali da je neophodna međusobna saradnja i komunikacija.


VIDEO – Mitropolit Joanikije: Nisam se sretao sa Đukanovićem, nije bio zainteresovan, a nisam ni ja

Foto:Adria.tv


-Nisam imao susret sa Milom Đukanovićem, niti je on bio zainteresovan, a nisam ni ja. Ne želim nikom nikakvo zlo. Čovjek je predsjednik države i jedne jake partije, to moramo uvažiti. Kao i godine provedene na vlasti. Ipak, mislim da je vrijeme da ode sa funkcije- rekao je on.

Đukanović je, kako je istakao, stupio u kontakt sa njim preko Belvedera.

-Tu se pojavio kao vođa pokreta koji je trebalo da sruši Mitropoliju-istakao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, iznenadili su ga i povrijedili potezi bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića.

-Filip Vujanović je obrazovan pravnik, intelektualac, i dobar čovjek. Zato me iznenadilo, negdje i povrijedilo, to što je dao podršku onom nakaradnom Zakonu. On je kao čovjek vlasti i poslušnik Đukanovića dao političku izjavu, koja je imala težinu, budući da je poznat kao dobar pravnik. Iznenadilo me je kada je toliko podrivao priču o Temeljnmom ugovoru, da je to bilo nepristojno- poručio je Joanikije.

-To je u suštini govor mržnje, kada se neko zove drugim imenom. Na taj način žele da protumače da smo neka politčka organizacija. Ne mora niko da nas voli, ali normalan čovjek bi trebao da uvažava naše vjekovno postojanje- kazao je mitropolit.

Država i ckrva u Crnoj Gori, kako je rekao, jesu i nisu odvojeni.

-To je malo dvosmisleno, šta znači odvojenost. To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vjernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja. Dobro je što imamo Zakon o slobodi vjeroispovijesti gdje crkva i država, uvažavajući jedna drugu, uspostvaljaju zvaničnu komunikaciju i saradnju, poštovanjem odvojenosti. Uostalom bavimo se istim narodom, i trebalo bi da imamo saradnju-kazao je on.

Mitropolit Joanikije smatra da će žalba podnesena Ustavnom sudu povodom potpisivanja Temeljnog ugovora biti odbačena.

On je kazao i da su mnogi optuživali ckrvu, pokušavajući da je zbrišu sa lica zemlje, ali nisu uspjeli.

-Mi se nismo aposlutno miješali u kadrvosku politiku. Bilo je nešto oko premijera Krivokapića, jeste da je bila komunikacija prije osnivanja te vlada. Nama je bio interes da se osnuje Vlada. Ko je bio mandatar, izabran je. Premijer Krivokapić kao hrišćanin i to je isticao, da hoće u Vladi hrišćane, ljude od struke i autoriteta…Ali mi se nijesmo miješali-rekao je on, dodajući da ta „Vlada kako je radila tako je i prošla“.

Sveštenstvo i vjernici SPC nisu, navodi on, privilegovani, ali je želja crkve da država prema svima odnosi jednako.

-Ne možemo reći da je SPC diskriminasana, ali položaj nije zadovoljavajući. Vlada je nedavno uskratila igumanu manastira Dajbabe ulazak u zemlju. On je Rus, koji je tu 20 godina, izuzetan pastir, teolog… Zvanično obrazloženje zašto je protjeran nijesmo dobili, Nezvanično su nam rekli da se u toj crkvi okupljaju „svakakvi“ ljudi. Tog čovjeka ne interesuje politika, on je intelektualac, od duhovnih vrijednosti- rekao je on, dodajući da je Mitropolija podnijela žalbu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga