funkcionerima sa nižih nivoa vlasti dozvoljeno je obavljati funkcije u javnim preduzećima čiji je osnivač Republika Srpska

Šta na ovo kaže Dodik: Funkcioner SNSD istovremeno odbornik, član 2 nadzorna odbora, direktor, sekretar gradskog odbora SNSD…

Transparensi internešenel u BiH podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa Republike Srpske protiv potpredsjednika Skupštine Grada Doboja, Miloša Bukejlovića, koji je tokom ovog i prethodnog mandata obavljao, kako tvrde, više nespojivih funkcija.


Šta na ovo kaže Dodik: Funkcioner SNSD istovremeno odbornik, član 2 nadzorna odbora, direktor, sekretar gradskog odbora SNSD…

Naime, Bukejlović je od avgusta 2019. do juna 2021. godine bio član Nadzornog odbora preduzeća “Gradska toplana” a.d. Doboj, a istovremeno je u dva mandata bio odbornik u lokalnoj skupštini.

TIBiH tvrdi da je ovakva situacija jasno zabranjena Zakonom o sprečavanju sukoba interesa Srpske.

– Ovaj zakon izričito zabranjuje izabranim predstavnicima sa lokalnog nivoa da budu članovi nadzornih odbora ili direktori javnih preduzeća koje je osnovala jedinica lokalne samouprave, a radi se o preduzeću koje je u vlasništvu Grada Doboja – saopšteno je.

Pored ovoga, Bukejlović kao sekretar Gradskog odbora SNSD u Doboju po Zakonu o javnim preduzećima ne bi mogao biti član uprave bilo kojeg javnog preduzeća, jer obavlja izvršnu funkciju u stranci, a tako nešto je izričito zabranjeno članom 11. ovog zakona.

– Međutim, on je trenutno direktor Zavisnog preduzeća Elektroprivrede RS “Elektro Doboj” ali i član nadzornog odbora Željeznica Republike Srpske. Nažalost, jedina zakonska mogućnost koja u ovom slučaju postoji jeste obraćanje Nadzornom odboru preduzeća koji je zadužen za provođenje zakona – objavio je portal transparentno.ba.

Zbog toga je TI BIH uputio dopis Nadzornom odboru Željeznica Srpske čije je Bukejlović predsjednik, sa informacijom da on po zakonu tu funkciju ne može obavljati, a ista informacija upućena je i Nadzornom odboru ZP Elektro Doboj čiji je Bukejlović direktor. TI BiH je takođe zatražio i reakciju Ombudsmana za ljudska prava koji u ovakvim situacijama, gdje se radi o očiglednom kršenju zakona, može izdati preporuku.

Ipak, zbog manjkavosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa Srpske funkcionerima sa nižih nivoa vlasti dozvoljeno je obavljati funkcije u javnim preduzećima čiji je osnivač Republika Srpska. TI BiH se već dugo zalaže za unapređenje zakonodavstva o sukobu interesa na svim nivoima a trenutno je ovakva situacija dozvoljena samo u Republici Srpskoj. Takođe, bitno je istaći da Miloš Bukejlović obavlja i šestu funkciju koju tretira zakonodavstvo o sukobu interesa ali je situacija u kojoj se nalazi trenutno dozvoljena na nivou Republike Srpske koja ima najlošiji zakon u ovom segmentu. Bukejlović je trenutno predsjednik Karate kluba „Sloga“ iz Doboja koji se finansira iz budžeta, a po podacima sa kojima raspolaže TI BIH u 2022. godine primili su sredstva Grada Doboja u iznosu od 10.000 KM i Ministarstva porodice omladine i sporta RS u iznosu od 4.500 KM.

Međutim, Zakon o sprečavanju sukobu interesa u RS zabranjuje izabranim funkcionerima da budu na čelu udruženja i fondacija (što uključuje i sportske klubove) samo u slučaju ako se oni finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM godišnje.

– Ovaj prag postavljen je dosta visoko, što omogućava brojnim funkcionerima u Republici Srpskoj da budu i sa jedne i sa druge strane, odnosno da usvajaju budžet i određuju visinu sredstava i istovremeno koriste ta sredstva. Poređenja radi, u Brčko Distriktu zabranjeno je svim funkcionerima da budu na čelu udruženja ko se finansiraju sa više od 10.000 KM sa bilo kojeg nivoa vlasti dok je na nivou BiH taj iznos za sportska udruženja ograničen na 50.000 KM. Ipak, činjenice da jedna osoba obavlja više nespojivih funkcija po dva zakona i da istovremeno utiče na dodjelu i trošenje javnih sredstava jasno ukazuju da bi nadležne institucije morale reagovati, a potrebno je i uskladiti zakone o sukobu interesa na svim nivoima u skladu sa evropskim standardima – kažu u TI BiH.

Podsjećamo, predsjednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je svojim izabranim i imenovanim funkcionerima, koji obavljaju više funicija, da biraju samo jednu na koju mogu da ostanu. Naknadno, Dodik je korigovao stav rekavši da u izuzetnim slučajevima mogu da obavljaju dvije funkcije, ali da druga plata ili naknada mora da ide u humanitarne svrhe.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga