BiH

SNSD i HDZ BiH nastavljaju partnerstvo: „Nastojaćemo da deblokiramo procese“

SNSD i HDZ BiH nastavljaju partnerstvo na svim nivoima u BiH i nastojaće da deblokiraju procese, posebno kada su u pitanju projekti u Republici Srpskoj, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka delegacija ove dvije stranke u Mostaru.


SNSD i HDZ BiH nastavljaju partnerstvo: „Nastojaćemo da deblokiramo procese“

Foto: RTRS


Dodik je rekao na konferenciji za novinare da SNSD i HDZ BiH imaju veoma jasne dokaze uspješne saradnje i da će nastaviti da sarađuju i koordinišu aktivnosti.

Predsjednik SNSD-a izjavio je danas u Mostaru da SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a BiH, kao i da HDZ BiH neće u vlast bez SNSD-a.

Dodik je nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH rekao da je zadovoljan kontinuiranom saradnjom sa HDZ-om i dodao da ove dvije stranke imaju važne i jasne dokaze dobre i uspješne saradnje u prošlosti.

-HDZ i SNSD su ranije od dijela međunarodne zajednice konotirane kao problem, a sada se javljaju kao rješenje mogućeg brzog uspostavljanja vlasti – rekao je Dodik, dodajući da je danas potvrđeno partnerstvo za koje se već odavno znalo.

Dodik je naglasio da dvije stranke imaju i razlika u politikama, ali da te razlike ne guraju u prvi plan, već da ih ostavljaju za neka bolja vremena.

Prema njegovim riječima, tu je prvenstveno stav o NATO-u.

-Nema potrebe za konfrontaciju bilo gdje. Spremni smo da radimo sa onima koji imaju podršku – rekao je Dodik.

On je naveo da su dvije stranke spremne za konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se u kratkom roku završiti sve potrebne stvari.

Dodik je naglasio da će se u narednom periodu pokušati deblokirati procesi koji su zaleđeni.

-Svjesni smo da će biti problema. Sa HDZ-om je dogovor da nikom niko ne smeta i to je dobro. Ako to i Bošnjaci razumiju, onda smo riješili mnogo problema. Radićemo na tome da afirmišemo BiH kao zemlju tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Nastavićemo da afirmišemo ustavnu poziciju – rekao je Dodik.

On je dodao da će pokušati da pribave predznak dobrih momaka jer poštuju Ustav i dodao da su isključivo privrženi poštovanju Ustava BiH i žele da se to vidi kao vrlina, a ne kao jeres ili zla kob.

-Nastavićemo s politikama koje su prepoznatljive. Ne želimo nerazumne poteze, ali ni neprincipijelno ponašanje i odustajanje od politika koje vodimo – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o budućim partnerima u vlasti na nivou BiH, Dodik je poručio da je to onaj koji ima kapacitet na bošnjačkoj strani i da će SNSD i HDZ sa svima razgovarati.

-Nikome nije ništa zatvoreno ni otvoreno – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koga bi volio u vlasti, Dodik je rekao da imaju svoje interese i da je to Ustav BiH i da će tražiti da se odbaci međunarodni intervencionizam.

-Mi u desetak godina nismo imali nijedan konflikt sa HDZ-om. Ako mi možemo, zašto ne mogu i neki Bošnjaci. Nemojte nam blokirati gasovod, ‘Buk bijela’ ili Aerodrom `Trebinje` koji je mogao biti pri kraju. Dobili smo opstrukciju i kada smo pitali zašto, rekli su da je to politika. To nije politika – poručio je Dodik.

On je rekao i da u Predstavničkom domu SNSD i HDZ imaju 12 poslanika, „osmorka“ 13, a SDA devet.

-I jedni i drugi mogu biti unutra. Mi ćemo nastojati da ide brzo i da deblokiramo. Koga bih ja volio… – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o kadrovskim rješenjima u budućem Savjetu ministara, Dodik je rekao da se o tome nije razgovaralo, ali da je njegov stav da HDZ-u u ovom mandatu treba ponuditi kandidata za predsjedavajućeg.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je informisao Dodika o dosadašnjim razgovorima sa strankama iz Federacije BiH, te programskim načelima.

-Usaglasili smo se da već 1. decembra na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH verifikujemo naše partnerstvo. Želimo na nivou FBiH imati Vladu do kraja godine, kao i vlade kantona – rekao je Čović.

On je istakao da nivo njihovog partnerstva žele prenijeti i na niže nivoe.

-Drago mi je da će i komunikacija u Republici Srpskoj biti korektna i držati se našeg partnerstva gdje HDZ i SNSD budu imali vlast – rekao je Čović.

U delegaciji SNSD-a su, osim Dodika, bili i Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević, Nebojša Radmanović, Luka Petrović i Velibor Milivojević.

U delegaciji HDZ-a BiH, uz Čovića, bili su i Borjana Krišto, Marinko Čavara, Darjana Filipović i Davor Pranjić.

HDZ BiH ranije je održala sastanke sa strankama takozvane osmorke iz FBiH.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga