„Republika Srpska će uništiti samu sebe“ Reakcije iz ambasade SAD na odluku Dodika da odlikuje Vladimira Putina (FOTO)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagiovala je na odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina.


„Republika Srpska će uništiti samu sebe“ Reakcije iz ambasade SAD na odluku Dodika da odlikuje Vladimira Putina (FOTO)

Dodik je Putina odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici jer je “zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije”.

– Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu. To je odbacivanje vrijednosti evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima – poručili su iz američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD su istakli kako je nezakonita odluka Dodika o obilježavanju neustavnog dana RS. Njime se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Dejtonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne.

Jučer ponovljeni pozivi na nezavisnost RS, uz navodne pravne tvrdnje o njezinim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku – saopćeno je iz Ambasade SAD, prenosi Dnevni avaz.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga