Preletači izdali glasače, pa sad traže novu šansu: U drugom stranačkom dresu jure još jedan mandatPreletači izdali glasače, pa sad traže novu šansu: U drugom stranačkom dresu jure još jedan mandat

Na poslaničkim listama za Narodnu skupštinu RS ili Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH tako će se naći brojna poznata imena preletača od Darka Banjca, preko Milana Tubina, Davora Šešića, Dike Cvjetinovića do Dragana Galića.

Jedno od zasigurno najpoznatijih preletača jeste sadašnji poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, Obren Petrović, koji je mandat osvojio na izborima 2018. godine kao kadar SDS.

Obrenova grupa

Manje od mjesec dana nakon tih izbora Petrović je napustio SDS i priklonio se SNSD

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Obren Petrović

Petrović će i na ovim izborima ići u trku za mandat u Predstavničkom domu PSBiH, ali ovaj put sa liste SNSD.

Zanimljivo je da će u trku za poslanike u parlament Srpske ponovo ići i Danijel Jošić i Nina Bukejlović, članovi takozvane „Obrenove grupe“, koji su nakon izbora 2018. godine napustili SDS i priklonili se vlasti.

Jošić je protekle četiri godine proveo u Klubu poslanika SNSD, pa nije ni čudo što se na ovim izborima našao na poslaničkoj listi baš ove stranke u trci za novi mandat.

Na listi SNSD nalazi se i Bukejlovićeva, koja je kao predsjednica Omladine SDS osvojila poslanički mandat na izborima 2018. godine, ali joj je on oduzet odlukom Suda BiH. Bukejlovićeva se, naime, na lokalnim izborima 2016. godine izjasnila kao Srpkinja, a na opštim izborima 2018. godine kao Bošnjakinja. Sud BiH je presudio da ona to nije smjela učiniti, zbog čega nije mogla dobiti mandat u NSRS.Cijepanje stranke

Jedini poslanik iz takozvane „Obrenove grupe“ koji se ove godine ne nalazi ni na jednoj listi u trci za novi poslanički mandat jeste Nebojša Marić.

U trku za novi mandat idu i lider DEMOS, Nedeljko Čubrilović, te njegove partijske kolege Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svi oni su na izborima 2018. godine mandat dobili kao kadar DNS. Ubrzo nakon izbora došlo je do cijepanja stranke, pa su Čubrilović, Stevanovićeva, Dakić i Stevanović zajedno osnovali DEMOS, sa čije liste sada idu u trku za novi mandat.

Još jedan „preletačević“ ide u trku za novi mandat, a to je Slavko Gligorić, koji je nakon izbora 2018. godine u skupštinske klupe zasjeo u dresu DNS, ali je u martu 2021. godine napustio tu stranku.

Zanimljivo je da Gligorić trenutno djeluje kao samostalni poslanik u Klubu poslanika Narodne partije Srpske, čiji je lider Darko Banjac, ali da u trku za novi poslanički mandat ne ide ispred te stranke, već ispred Socijalističke partije.

Koalicija

Na spisku poslanika u NSRS koji su u aktuelnom mandatu napustili stranku je i Darko Banjac, koji se sada nalazi na listi svoje partije, odnosno koalicije NPS-PUS-Prva SDS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako uđe u NSRS, Banjcu će to biti treći poslanički mandat, koji osvaja u tri različite stranke.

On je, naime, prvi poslanički mandat osvojio u dresu SDS, da bi nakon toga napustio stranku i priklonio se DNS. Drugi mandat osvaja u dresu DNS, ali napušta i tu stranku i osniva svoju.

Na listi NPS-PUS-Prva SDS nalaze se još dva poslanika koji su u toku ovog mandata promijenili stranački dres. Riječ je o Diki Cvjetinoviću, koji je u NSRS ušao kao kadar DNS, i Draganu Galiću, koji je bio poslanik PDP.

Nekadašnji poslanici SDS – Kostadin Vasić, Milan Tubin, Željko Babić i Davor Šešić, takođe, idu ponovo u trku za poslanički mandat. Vasić u trku ide sa liste Ujedinjene Srpske, stranke kojoj se priklonio nakon napuštanja SDS, dok preostala trojica parlamentaraca po novi mandat idu u dresu SP.

U poslaničke klupe ponovo žele da zasjednu i lider SPS, Goran Selak, te njegove stranačke kolege Maksim Skoko i Savo Vulić. Sva trojica su poslanički mandat na prošlim izborima osvojili kao kadar SP, ali su u međuvremenu napustili tu stranku i osnovali SPS.

I nekadašnji visoki funkcioner DNS, Milan Radović, ponovo će u trku za poslanički mandat, ali ovaj put u dresu SDS.

Pored aktuelnih poslanika, na poslaničkim listama stranaka za NSRS nalaze se još mnoga imena onih koji su proteklih godina mijenjali stranačka obilježja. Da li će, nakon što zasjednu u poslaničke klupe, ostati vjerni stranci koja ih je stavila na poslaničku listu, ostaje da se vidi.

NOVI MANDAT, NOVA STRANKA

Jedno od zasigurno najzanimljivijih imena na poslaničkim listama je Mijo Perkunić, koji po novi mandat ide u dresu SNSD.

Perkunić je trenutno samostalni poslanik koji djeluje u Klubu SNSD u NSRS. On je mandat osvojio preko liste „Zajedno za BiH”, ali ih je po konstituisanju parlamenta Srpske napustio i „srušio” im klub.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga