Nakon što im je zabranjena protestna šetnja, trebinjska opozicija otkazala i okupljanje građana
-Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nam je strogo zabranilo protestnu šetnju uz obrazloženje da nismo ispoštovali Zakon o bezbjednosti sabraćaja i da je skup trebalo najaviti 15 dana ranije. Mi nismo bili u mogućnosti da najavimo skup u navedenom roku, jer je održavanje sjednice skupštine akcionara HET-a najavljeno tek nakon Božića, a od tada nije proteklo 15 dana. Bez obzira na sve ovo, mi nećemo odustati od svojih zahtjeva. Promijenili smo plan i konferenciju za medije ćemo održati u petak 21. januara u 10 časova i 30 minuta, jer je sjednica u HET-u najavljena za 11:00 časova – rekla je povjerenik GO SDS-a U Trebinju,  Gordana Aćimović.

Naša Hercegovina se od završetka rata prepolovila, a ukoliko se privatizuje HET u ovom dijelu RS neće ostati ni 40 000 stanovnika, rekao je narodni poslanik PDP-a Ljubiša Krunić.

– Ovako krupne odluke za strateška preduzeća moraju se donositi isključivo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za odluke ovakvog tipa mora da zna cijela javnost, jer ako privatizujemo HET mi ćemo izgubiti najvažniji resurs koji imamo. Poručujem menadžmentima HET-a i Elektroprivrede RS i Vladi RS da se tačka o dokapitalizaciji skine sa dnevnog reda najavljene sjednice akcionara i da ista dođe na dnevni red NSRS- rekao je narodni poslanik PDP-a  Ljubiša Krunić.

Krunić je skrenuo pažnju javnosti na odluke koje su objavljene u Službenom glasniku RS, gdje jasno stoji odobrenje promjene vlasničke strukture koncesionara Solarne fotonaponske elektrane “Trebinje 1”, gdje se 70% vlasničkih prava sa dosadašnjeg vlasnika “Elektroprivrede RS” prenosi na privredno društvo “Lugos Renewables Kft” iz Mađarske. Nakon ove objave, Krunić smatra, da će građanima  biti jasno obećanje predsjednika Orbana da će Mađarska pomoći RS sa 100 miliona eura.  Krunić sumnja da dokapitalizacija HET-a, ustvari, „na mala vrata“ uvodi privatizacija ovog hercegovačkog giganta.
sluzbeni glasnik 1

-Postavljam pitanje zašto se vrši dokapitalizacija HET-a,  jer su u izbornoj 2016. godini menadžment ovog preduzeća, Vlada RS i lično Milorad Dodik obećali da će HE „Dabar“ na mreži biti 2017. godine. Pitam ih koliko je novca izgubljeno za ovih pet godina – kazao je Krunić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao je da dokapitalizacija HET-a predstavlja „opipavanje pulsa“ javnosti pred konačnu privatizaciju preduzeća i poručio da će se opozicija svim dozvoljenim sredstvima boriti protiv toga. Vukanović tvrdi je od početka izgradnje, “HE Dabar” Republiku Srpsku koštala najmanje 200 miliona maraka.

-HE „Dabar” neće graditi naše firme, pa da naša privreda ima koristi, nego će doći Kinezi, a mi ćemo se zaduživati i vraćati kredite. Pozivam narod i akcionare da se probude, jer se ovo tiče naše budućnosti. Svaka dokapitalizacija vodi privatizaciji, a mi nećemo dati ni 1% – rekao je Vukanović.

Direktor preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ Gordan Mišeljić ovih dana je u više navrata demantovao navode da će doći do privatizacije ovog preduzeća, ističući da je to najbolji način da se investira u izgradnju hidroelektrane „Dabar“.

Mišeljić je podsjetio da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Republike Srpske koja posjeduje 80 odsto akcija ovog preduzeća, naglasivši da će tako i ostati.
gordan misleljic

PU Trebinje: Skup na platou nije osporen, zabranjena je šetnja gradskim sobraćajnicama

Iz Policijske uprave Trebinje, potvrđeno nam je da je trebinjska opozicija 17. januara, po protokolu, najavila  okupljanje građana na platou ispred Kulturnog centra i protestnu šetnju od zgrade “Elektoprivrede RS” do sjedišta preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“.

– Dana 18.01.2022. godine, obavljen je razgovor sa organizatorima javnog okupljanja, kojom prilikom im nije osporeno održavanje najavljenog skupa ispred platoa Kulturnog centra ,dok im je uručeno rješenje, o zabrani šetnje ulicama Njegoševa, Preobraženska i Obalom Luke Vukalovića, jer nisu ispunjeni uslovi u pogledu Zakona o javnom okupljanju, a u vezi sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH – saopštili su za “Jadran Trebinje” iz PU Trebinje.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga