Skip to main content

Kako će se neuspjeh pregovora u Neumu odraziti na BiH?Kako će se neuspjeh pregovora u Neumu odraziti na BiH?

Milorad Dodik i Mirko Šarović


Dodik je naveo da ono što je mogao da čuje od lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića ukazuje da gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja i da je opšti utisak da politički predstavnici muslimana nisu htjeli dogovor.

– Oni, po njima, imaju dobru varijantu da ponovo izaberu (Željka) Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Ja mislim da to nije dobro – rekao je Dodik novinarima u Banjalucima.

Dodik je rekao da nije dobro da hrvatski konstitutivni narod bude majorizovan od strane muslimana.

– Oni to nastavljaju neskriveno provodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može da da ni dobru atmosferu ni dobar uspjeh u samoj BiH – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da su pregovori u Neumu bili „federalno pitanje“ između muslimana i Hrvata, ističući da su predstavnici Republike Srpske smatrali da nemaju razloga da razgovaraju o izboru člana Predsjedništva u Federaciji BiH.

Istakao je i da je očigledno da svi napori koje su uložili Evropljani i Amerikanci nisu dali rezultat.

Dodik je ukazao da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda i da se to ne može na bilo koji drugi način posmatrati.

– Mi smo podržali opravdane zahtjeve hrvatskih političkih predstavnika da oni imaju adekvatne, odnosno svoje, predstavnike i da je to suština i Dejtonskog sporazuma i funkcionisanja BiH. Bošnjaci, muslimani, žele dominaciju, majorizaciju. To vježbaju nad Hrvatima u BiH – istakao je Dodik.

Šarović: Cijeli izborni proces doveden u pitanje

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je lošom vijest o neuspjehu Neumskog sporazuma, jer, kako kaže, svi su očekivali da će te vijesti sada biti drugačije.

– Do juče smo bili optimisti. Ja lično, moram priznati, vjerovao sam da će biti i da će se postići dogovor koji se negdje nagovještavao. Očito da stranke Federacije nisu postigle dogovor, prije svega mislim na HDZ i SDA, tako da sada taj cijeli izborni proces, transparentnost i integritet, dolazi u pitanje – rekao je Šarović novinarima u Trebinju.

Kaže da je sada važan trenutak da se vidi da li će oni koji nisu postigli dogovor u Neumu pristati da se izborni zakon izmijeni u pitanjima koja, kako kaže, neko naziva tehničkim, a on ih smatra suštinskim i tiču se unapređenja izbornog procesa i obezbijedili bi, kako smatra, da se poštuje izborna volja građana, uspostavi integritet i smanji korupcija.

– Mi u SDS-u smo da se ide sa ovim manjim paketom jer bi izbori bili pošteniji i više odgovarali svim političkim opcijama – dodao je Šarović.

Napominjući da smatra da su za to i strani medijatori, on kaže da oni koji budu protiv tog malog paketa želi da ostanu stara pravila.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci