Skip to main content

Građani Srbije odlučuju o promjeni UstavaGrađani Srbije odlučuju o promjeni Ustava

Foto: BN TV


U 7.00 časova otvorena su sva biračka mjesta za glasanje, koje će trajati do 20.00 časova.

Referendumsko pitanje glasi „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?“, a građani će odgovarati sa „da“ ili „ne“.

Republička izborna komisija /RIK/ utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 birača za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mjestima.

Komisija je donijela sinoć odluku prema kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mjestima u Kuršumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju.

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine, a podrazumijeva da je promjena ustava usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promjeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegracije.

Tvorci amandmana za promjenu Ustava su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rješenja, naveli da se izbor sudija i tužilaca „seli“ iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, „istaknuti pravnici“ koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva.

Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

Akt o promjeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Skupština Srbije.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci