„Ugrožava suverenitet BiH“

Evropski parlament traži uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Evropski parlament je danas izglasao rezoluciju u kojoj formalno traže od Evropske unije uvođenje sankcija protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.


Evropski parlament traži uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Foto:M. Jakovljević/Ringer


Evropski parlament ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika – navodi se u tekstu usvojenom u formi Rezolucije Evropskog parlamenta.

Pozvali su sve države članice EU da osiguraju da Savjet Evropske unije usvoji takve sankcije.

Bivši diplomata Draško Aćimović smatra da Evopska unija neće uvesti sankcije Dodiku bez obzira na ovu rezoluciju.

On podsjeća da je prošle godine odlučeno da se sankcije ne mogu više uvoditi kvantitativnom većinom već samo konsenzusom, te naveo da je od ranije poznat stav određenih država, među kojima je i Mađarska, a koje su jasno dale do znanja da se protive uvođenju sanckija Dodiku.

– Tako da ta rezolucija ostaje kao jedan vid skretanja pažnje na situaciju u BiH, ali neće uticati na to da Dodik dobije sankcije – ističe Aćimović za Srpskainfo.

Podsjećamo, sankcije protiv Dodika su 12. januara zatražili i pojedini poslanici Evropskog parlamenta.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel su u zajedničkoj izjavi osudili, kako navode, “neustavno obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske” i pozvali na uvođenje sankcija Dodiku.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga