Skip to main content

EU najavljuje sankcije: Rukovodstvo RS da okonča „zapaljivu retoriku podjela“EU najavljuje sankcije: Rukovodstvo RS da okonča „zapaljivu retoriku podjela“

Foto: Tanjug/AP/Arhiva | EU upozorila na moguće sankcije zbog političke krize u BiH


Brisel je pozvao političke lidere BiH, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju „neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

U suprotom, EU upozorava na moguće sankcije.

„Neprihvatljiva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje i u potpunoj je suprotnosti s njenom perspektivom EU koja se može zasnivati samo na jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenjuu portparola Evropske službe za spoljen poslove Petera Stana.

U saopštenju se dodaje da proslave u Republici Srpskoj „nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i podsjeća da je EU više puta pozivala rukovodstvo RS da se „odvoji od spornih akcija i retorike i da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama“.

„Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. Ovo mora uključivati i stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina“, dodaje se u saopštenju iz EEAS.

U saopštenju se navodi i da EU žali zbog „podrške koju su drugi partneri dali manifestacijama koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusjedske odnose“.

Iz Brisela poručuju da nastavak blokade institucija BiH, nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi važnih za BiH i bolji život njenog naroda.

U zaključku, EU upozorava da, ukoliko se situacija u BiH dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci