Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU

Dodikov odgovor na Rezoluciju EP: Zbog politike koju vodim niko nije stradao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno niti korisno.


Dodikov odgovor na Rezoluciju EP: Zbog politike koju vodim niko nije stradao

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER


Evropski parlament (EP) zatražio je od Evropske unije (EU) da sankcioniše predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika“, navedeno je u danas usvojenoj Rezoluciji za koju je od 641. poslanika  glasalo 407, protiv je bilo 92 a uzdržanih 142.

Rezolucije EP imaju političku simboliku, ali nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU.

Sve države članice (EU) pozivaju se u rezoluciji da obezbijede da Savjet EU usvoji takve sankcije.

Komentarišući rezoluciju, Dodik u izjavi Srni je da se politika sankcionisanja umjesto politike dijaloga i pokušaja da se razumiju drugi i drugačiji, nažalost, javlja i u Evropskom parlamentu.

On naglašava to uvijek znak nemoći, a ne nadmoći kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca.

-Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu mjeru- rekao je Dodik.

Dalje je naveo da bira da živi slobodno i da svi u Republici Srpskoj žive slobodno.

-Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima- poručio je Dodik u izjavi Srni.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga