BiH

Dodik: Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane (VIDEO)

Sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio veoma uspješan, konstruktivan, korektan i konkretan i najvažnije je da mi nastavimo našu saradnju koja se ogleda u tome da je Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.


Dodik: Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane (VIDEO)

Milorad Dodik-Foto:Agencije


– Oni su donijeli sve njihove odluke na najvišem nivou. Ono što je ovdje kočnica je prolazak ispod Drine koji se potpuno nerazumno sprječčava od strane muslimanskog Sarajeva i muslimana. Vjerujem da ćemo naći načina da to pitanje riješimo – istakao je Dodik.

Poručuje da će Srpska morati da počne da vodi računa da i da se istim njihovim aršinima mjeri i odnos Srpske prema Federaciji i ako ne može drugačije,  da se na taj način pokuša doći do rješenja.

– Važno je da to počnemo činiti što je prije moguće – rekao je Dodik.

Naglasio je da je ovaj sastanak sa Putinom jedan od najkorisnijih koje su imali.

– Razgovarali smo o našoj saradnji, upoznao sam predsjednika Rusije i o finansijskim i ekonomskim stanjem u Republici Srpskoj – rekao je Dodik i naglasio da je jedna od tema bila i energetska situacija.

Danas je najvažnija energija, kaže Dodik i dodaje: „Mi u Srpskoj imamo sreće da imamo dovoljno električne energije, ali nam je potrebna garancija da dobijemo za gas u onoj količini koju mi koristimo i za naftu. Time bi mogli da riješimo našu neizvijesnost.

– Dobio sam određene garancije za to da ćemo naći načina da Republika Srpska dobije dovoljno potrebne količine, i da će to biti što se tiče gasa, u okviru dosadašnje cijene. To znači da je to negdje 460-480 dolara zavisno od transportnih usluga, za razliku od Evrope plaća od 2.000 do 3.000 a vjerovatno će na zimu biti daleko više – smatra Dodik.

Naglasio je da je razgovor odisao punim prijateljstvom i razumijevanjem.

– Putin je zainteresovan za stanje, ne u smislu kako to prikazuju u Sarajevu i Zapadu, on želi da razumije u kakvom stanju se nalaze prijatelji. Na kraju rekao važnu stvar, da smo mi prijatelji, da on nas prepoznaje kao takve, i da on nikada prijatelje neće ostaviti, šta god sad o tome razumjeli ovi na Zapadu, ili u Sarajevu koji ove benefite naših dobrih dnosa prije svega sa Ruskom Federacijom i Putinom koriste kroz gotovo identični cijenu gasa koju će imati ovu grijnu sezonu i samo Sarajevo.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga