Dodik povodom 30 godina RS: Budućnost Srpske autonomija, BiH bez perspektive!Dodik povodom 30 godina RS: Budućnost Srpske autonomija, BiH bez perspektive!

Milorad Dodik/Foto: RTRS


Dodik je naglasio da „pošto je srpski narod vječito slobodu branio i osvajao, tako smo mi tog 9. januara krenuli u osvajanje naše slobode“.

– Napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, prije svega otporom međunarodnoj intervenciji koja je uvijek bila snažna, a snažna je i sad – rekao je Dodik.

Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi prije svega kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava.

– Ukoliko se to ne desi, vjerujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredjeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti – rekao je Dodik

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je „BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovdje i retrogradna struktura“.

– BiH je neuspješna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH. Ona se ne može objasniti drugačije osim Andrićevim rečima da kad uđeš u BiH, tu prestaje logika. Imate paraustavne odluke, a imate Ustav; imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a nije imenovan na tu funkciju; imate vlast stranaca, a nigdje ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svijetu u kojoj je sudija Ustavnog suda stranac – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da „BiH nema nijedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, nijedan zajednički praznik, osim Nove godine, BiH nema budućnost“.

– Ona egzistira na sili međunarodne zajednice, a ta sila nije dovijeka, ona će nestati i ja vjerujem da će se BiH na miran način razići – kazao je Dodik.

On misli da Bošnjaci griješe što se protive izvornom Dejtonu.

– Ukoliko ne uspijemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu – izjavio je srpski član Predsjedništva Bih.

Komentarišući proces vraćanja nadležnosti Srpskoj, Dodik je podsjetio da su one tokom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, „iako su prethodne vlasti dale saglasnost za tri oblasti – vojsku, indirektne poreze i prasosudje“.

– Sve ostale nadležnosti kao što su sudovi i tužilaštvo je nametnuto grubim nasiljem visokih predstavnika. Isto važi i za druge oblasti, 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici. Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna, a ne paraustavna država – poručio je Dodik.

Odgovarajući na posljednje pritiske sa Zapada, Dodik je ocijenio da oni postoji od početka.

– Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je „u SAD na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima“.

– Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele – kazao je Dodik.

Dodik, međutim, računa na „slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo“.

– To nije nimalo lako i nisam naivan da vjerujem da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najprije na to računam. Drugo je volja naroda ovdje. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svijetu, dogovora, a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da Republici Srpskoj daju podršku – zaključio je Dodik.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga