Skip to main content

Cvijanović: Nema potrebe za bilo kakvim sukobima
– Niko ne ulazi u sukobe, nema vojnih intervencija niti kretanja ili primisli da treba da neko ratuje, ili da neko nekog čuva – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Komentarišući poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića da NATO i EUFOR pojačaju prisustvo u BiH, ona je rekla da su takve izjave gluposti.

– Pozvao je EUFOR i NATO da reaguje na šta? Da idu na Republiku Srpsku, da disciplinuju Srbe. Šta da rade, da kažu Hrvatima da ćute što traže legitimno predstavljanje – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Izetbegović duži niz godina provodi agendu koja isključuje bilo kakav dijalog u okviru BiH, da ima invazivnu politiku koja je ozbiljan remetilački faktor u okviru regije.

– Služi se svim i svačim da plasira različite teze. Oni su izvikali na sva zvona kako ovdje postoji neki problem koji bi mogao da nas uvede u neki sukob da bi privukli međunarodnu pažnju. Ja vas pitam čime bi, ko i kako ratovao u ovoj državi. Dakle, nemoguća misija – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva dodaje da Izetbegović nastoji da privuče međunarodnu pažnju zato što je „nesposoban, nekapacitiran i neopredjeljen da razgovara s bilo kim iskreno u okviru BiH“.

– On govori o konceptu lažne multietničnosti, a mi o konceptu iskrene i prave. Mi govorimo da je Ustav ozbiljna stvar u svakoj državi i da se trebamo pridržavati Ustava, a on govori o tome da ga trebamo iskriviti – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je istakla da njeni predstavnici govore da treba imati unutrašnji dijalog, što u okviru BiH znači i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, i poštovanje određenih stvari i propisa, a Izetbegović radi sve suprotno od toga.

– On kaže da nam ne treba dijalog, fingira da je uključen u dijalog kada nam dođu međunarodni predstavnici, a u suštini radi samo ono što jeste prizivanje i spolja i iznutra svih onih faktora koji treba da se obračunaju sa Republikom Srpskom- istakla je ona.

Cvijanovića je rekla da Izetbegović nije čovjek suživota dodajući da bi voljela da on to jeste i da se s njim može razgovarati na drugačijim osnovama.

– Prepoznajem u okviru BiH da su oni koji najviše pričaju o multietničnosti i zaštiti ustavnog poretka najveći kršioci multietničnosti i zagovaranja kršenja Ustava – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je situacija u BiH „prilično bolesna“ i da treba da se „liječi“ adekvatnim sredstvima.

– To znači političkim metodama, razgovorom, dijalogom. Nikakav NATO, EUFOR, nikakva vojska, niti oružane snage, domaće ili bilo koje druge, nisu dio razrješenja problema ovdje već je to dijalog na koji Izetbegović i mnogi u Sarajevu, nažalost, nimalo nisu spremni – naglasila je Cvijanovićeva.

„Institucije Srpske se ponašaju u skladu sa ustavom“

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da su Narodna skupština Srpske i druge republičke institucije potpuno opredijeljene za ponašanje u skladu sa Ustavom te da je velika sramota to što se u BiH širi priča da se vode neke secesionističke aktivnosti.

Cvijanovićeva je u izjavi novinarima u Banjaluci naglasila da nema nikakve secesije, separatizma, ugrožavanja teritorijalnog integriteta, niti narušavanja Ustava.

Na pitanje da li ima informacije o tome da li Tužilaštvo BiH priprema predmet za protivustavno djelovanje, Cvijanovićeva je rekla da nema informacije o tome šta radi Tužilaštvo BiH, ali da zna šta rade institucije Republike Srpske.

– Takođe imam ozbiljne informacije šta piše u Ustavu BiH i ozbiljna saznanja da niko u Republici Srpskoj, šta god da je radio u okviru Narodne skupštine Srpske, nije prekršio ni Ustav, niti se ponašao neustavno, a to znači niti da se ponašao antidejtonski s obzirom da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonski sporazum međunarodni sporazum koji treba da se poštuje, ne treba da se iskrivi, iščaši niti da se zloupotrijebi, te konstatovala da je dolazilo do brojnih zloupotreba i manipulacija kada je u pitanju multietničnost u BiH i konstitutivnost naroda.

Cvijanovićeva je istakla da je Ustav dao takvu političku administrativnu strukturu, ustrojstvo i uređenje BiH kojeg svi treba da se pridržavaju.

– Treba da počnemo živjeti u miru, u redu, a ne u neredu i da ispunjavamo svoje ustavne obaveze, ali isto tako i da gradimo nešto što se zove zajednička budućnost na čistim računima – dodala je ona.

Ona je naglasila da u Republici Srpskoj znaju da čitaju šta piše u Ustavu te da, prema tome, ne postoji ništa što je usmjereno protiv BiH.

– Ali postoji ono što je usmjereno da dođe do toga da se bolje razumijemo, da postoje neki međunarodni akti, da postoje neki domaći akti konačno da preispitamo efikasnost nekih stvari šta je to najbolje za zajednički život – rekla je Cvijanovićeva.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci