Skip to main content
svijet

Američki list objavio mapu zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog Ukrajine:Među njima nema BiH i Srbije

Sukob u Ukrajini izazvao je duboke globalne podjele i ograničio je američki uticaj na ubrzanu izmjenu svjetskog poretka, piše američki dnevnik „Vašington post“, uz objavu mape zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji na kojoj se jasno vidi da to u Evropi nisu učinile Srbija i BiH.


Američki list objavio mapu zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog Ukrajine:Među njima nema BiH i Srbije

epa10473219 Ukrainian soldier patrols territory of damaged energy facility during Dutch Prime Minister’s visit, near Kyiv, Ukraine, 17 February 2023. Rutte arrived in Ukraine to meet with top officials amid Russia’s invasion. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO


List navodi da su sve jači dokazi da su neuspješni napori da se izoluje ruski lider Vladimir Putin, koji ima podršku zemalja od kojih se to i očekuje, poput Kine i Irana, ali i drugih.

Indija je prošle sedmice objavila da je njena trgovina sa Rusijom za 400 odsto veća od početka sukoba u Ukrajini.

List podsjeća da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posjetio devet zemalja Afrike i Bliskog istoka, uključujući Južnoafričku Republiku, čiji je šef diplomatije Naledi Pandor sastanak ocijenila kao “divan” i dvije zemlje nazvala “prijateljima”.

“Vašington post” podsjeća da će mornarica Južnoafričke Republike sutra učestvovati u vojnim vježbama sa Rusijom i Kinom u Indijskom okeanu, čime šalje snažan signal solidarnosti u trenutku kada se SAD nadaju da će imati priliku za globalnu osudu Moskve povodom godinu dana od početka specijalne operacije u Ukrajini.

Američki zvaničnici su ukazali i na to da je 141 od 193 članice UN glasala za osudu Rusije nakon početka specijalne operacije.

Međutim, samo su 33 zemlje uvele sankcije Rusiji, a sličan broj država šalje pomoć Ukrajini.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci