Ambasadori ekspresno reagovali nakon što je Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o ustavnim principima
Ambasadori smatraju da je “ odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Srpskoj dodatni korak eskalacije”.

Oni navode da “kretanje slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU”.

– Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u institucije BiH u punom kapacitetu, gdje se takođe može razgovarati o pitanjima o kojima ne postoji dogovor – navedno je u zajedničkoj izjavi povodom današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

U zajedničkoj izjavi ambasadori ističu da će “povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija ograničiti ekonomske prilike, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije”, te poručuju da “fokus treba da bude na postizanju napretka u reformama”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Deklaracijom je predviđeno da Vlada u saradnji sa predsjednikom Republike pripremi tekst ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga