NOVA SAZNANJA

Ako do ponedjeljka Milu niko ne donese potpis 41 poslanika ide se ka vanrednim izborima!

Prema saznanjima do kojih je došao portal Borba ukoliko do ponedeljka predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svom stolu ne bude našao potpis 41 poslanika sa imenom novog mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, doći će do vanrednih izbora.


Ako do ponedjeljka Milu niko ne donese potpis 41 poslanika ide se ka vanrednim izborima!

Ukoliko se do ponedjeljka ne formira potrebna većina, tačnije ne dobije ime mandatara ispred partija koje su 30.avgusta 2020. godine srušili tridesetogodišnji režim Mila Đukanovića on će vjerovatno tražiti skraćenje mandata parlamentu.

Najveći problem oko ove njegove mogućnosti za skraćenjem mandata i raspisivanje vanrednih izbora je u nepreciznosti Ustava Crne Gore u tom dijelu.

Đukanović je juče završio konsultacije sa partijama o predlogu mandatara, svima sem Demokratskim frontom i Demokratama koji su kategorično odbili susret sa Đukanovićem, ali se rešenje trenutno reklo bi se ne nazire. Ni sa strane partija pobjednica sa izbora 2020. godine ali ni sa strane neke moguće nove većine koju bi činio i Đukanovićev DPS.

Trenutna kriza vlasti je posledica izglasavanja nepovjerenja vladi Dritana Abazovića od strane kriminogenom DPS-a, upravo onog DPS-a uz čiju je podršku i formirana 43. Vlada Crne Gore.

Prema Ustavu Crne Gore, o skraćenju mandata odlučuje Skupština, većinom glasova svih poslanika – ukupno 41 glas.

U slučaju da parlamentarci to izglasaju, šef države biće, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, u obavezi da dan nakon stupanja te odluke na snagu, raspiše prijevremene izbore. Prema odredbama istog zakona, od raspisivanja do održavanja izbora, ne može proteći manje od 60, ni više od 100 dana.

Interesantna je teza štp Ustavom nije propisano šta se dešava ako predsjednik ne predloži mandatara i koji su Đukanovićevi potencijalni koraci kada je u pitanju ovaj problem.Slijed događaja je takav da bi izvjesno bilo da traži skraćenje mandata parlamentu, ali da li će do toga doći i šta je ono što nas čeka u ova dva ključna dana po sudbinu građana Crne Gore, ostaje nam da vidimoKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga