„Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“: Priče o devet heroina i njihovim tajnama

U Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je premijerno predstavljena edicija ,,Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“ posvećenoj umjetnicama, naučnicama, književnicama i uopšte ženama koje su obilježile istoriju Srbije.


„Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“: Priče o devet heroina i njihovim tajnama

Foto:Radio Trebinje


Izdavačkoj kući „Pčelica“ iz Čačka je pošlo za rukom da okupi devet najznačajnijih savremenih srpskih književnica i angažuje ih na velikom projektu – ediciji ilustrovanih biografskih knjiga, koju čini devet knjiga: „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” autorke Gordane Maletić, „Mesečina u koferu, Milena Pavlović Barili” – Vesne Aleksić, „Vrdnička vila, Milica Stojadinović Srpkinja” – Lidije Nikolić, „Zvezda među zvezdicama, Mina Karadžić”, – Gordane Timotijević, „Heroina nežnog srca, Milunka Savić” – Slavke Petković Grujičić, „Priča za Lava, Mileva Marić Ajnštajn“ – Zorice Kuburović, „Naša Nada, Nadežda Petrović” – Olivere Nedeljković, „Poziv na bis, Žanka Stokić” – Gordane Vlajić i „Bajka o čovečici, Desanka Maksimović” – Violete Jović.

Slavka Petković Grujičić je napisala knjigu koja govori o čuvenoj Milunki Savić, o najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

-Pored priče o Milunkinom životu pokušala sam i da rekonstruišem istorijske događaje u kojima je ova velika žena učestvovala. U ovoj ediciji predstavljene su žene koje nas podsjećaju da ih nikad ne možemo zaboraviti i mislim da smo to postigli. Edicija se dopala djeci i odraslima. I svako ko zna i ne zna mnogo toga je sad u prilici da sazna sve o ženama koje su obilježile istoriju Srbije-navela je Petković Grujičić.

Znamenite srpkinje 2.jpg (447 KB)

Gordana Maletić je autorka knjige kojom je započeta ova edicija – „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” koja govori o prvoj ženi koja je bila član SANU, izuzetnom pedagogu, poligloti i putopiscu.

-Isidora Sekulić je u ovoj knjizi predstavljena i kao najveći intelektualac među Srpkinjama. Ove knjige su za sve nas veoma bitne. Moramo pamtiti svoje velikane – muškarce i žene, uopšte ljude koji su doprinijeli našoj kulturi, nauci i umjetnosti. Opisali smo devet herojina, dobre stvari koje su učinile, ali i otkrili i neke njihove tajne. To su imena koja su nam poznata, ali nedovoljno znamo o njima- istakla je Maletić.

Zorica Kuburović je autorka knjige ,,Priča za lava, Mileva Marić Ajnštajn“ u kojoj je data biografija velike naučnice koja je dobar dio svog života provela u sjenci mnogo poznatijeg supruga.

-Ovo je priča o ženi koja je imala život ispunjen godinama radoznalosti, predanog i sistematičnog učenja, revolucionarnog naučnog rada, ali i život ispunjen borbom sa predrasudama, poniženjima i porodičnim tragedijama. Ova edicija je ozbiljan napor ozbiljnih ljudi da se održi srpski identitet u najljepšem smislu te riječi- rekla je Kuburović.

Edicija ,,Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“ dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na sajmovima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga