Skip to main content

Zlatnik za prvorođenu bebu TaruZlatnik za prvorođenu bebu Taru

Prvorođena beba/Foto: Jadran Trebinje


Srećna majka Suzana Spaić kaže da je porod protekao u najboljem redu, te da se i ona i beba osjećaju odlično.

– Medicinsko osoblje je odlično. Preporučila bih svima da se porađaju u Trebinju, da ne idu dalje. Beba je teška 4,3 kg, a duga 56 centimetara – kaže Suzana, koja sa suprugom Dušanom ima još jednu djevojčicu od 11 godina.

beba tara2

Načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo doktorka Anđelka Dukić Sovtić rekla je da je u 2021. godini u trebinjskom porodilištu rođeno 208 beba, od čega je 107 dječaka, te 101 djevojčica. To je za 66 manje u odnosu na 2020. godinu, kada su u trebinjskom porodilištu rođene 274 bebe.

–  Kao i svuda u RS smanjen je natalitet, ali iako su uslovi jako teški, zadovoljni smo. Važno nam je da sve ide bez problema i bez komplikacija – ističe Sovtić.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je u prošloj godini u nevesinjskoj bolnici rođeno 40 beba više nego u trebinjskoj, Sovtić kaže:

– To nam govori da treba da uvedemo epidural. Kada uvedemo epidural, imaćemo duplo više poroda nego u Nevesinju ili negdje drugo. Žene ne vole da trpe bol, a epidural je bezbolni porod. Svaka žena voli da se porodi, ada je ništa ne boli  – objašnjava ona.

Direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta kaže da ova zdravstvena ustanova ima problem i sa nedostatkom kadra, ali da će na Odjeljenju ginekologije i akušerstva taj problem donekle biti riješen.

– Ove godine nam dvije doktorice završavaju specijalizaciju i kada nam se one vrate, sigurno da će biti lakše da se organizuje rad. Što se tiče epidurala, to nije velika investicija, a naš anesteziolog dr Petra Paovica izrazila je spremnost da se uključi u to. Imamo u planu da je ove godine pošaljemo u Beograd ili Banjaluku na dodatnu edukaciju i da to pokrenemo – kaže Lambeta i dodaje da će izgradnjom nove bolnice biti unapređen zdravstveni sistem u Trebinju, te da će u ova ustanova biti otvorena za sve mlade doktore i novi kadar.

Gradinačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjetio je da se u Trebinju već godinama unazad broj novorođene djece na godišnjem nivou kreće oko 300.

– Dio te djece rodi se ovdje dio u Nevesinju. Mi gledamo tokom cijele godine da podržavamo pronatalitetnu politiku, bilo da su u pitanju novčane naknade za novorođenčad, stipendije, ili podrška djeci na selu. U narednom periodu, uključićemo se dodatno, da doprinesemo da nam se rađa što više djece  – poručuje Ćurić.

Dodaje da na godišnjem nivou Gradska uprava, kroz različite vidove podrške, izdvaja između 800 000 i 900 000 KM, za povećanje nataliteta u najjužnijem gradu Srpske.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci