Skip to main content

Zimska škola okupila mlade fizičare iz Srpske i Srbije (FOTO)Zimska škola okupila mlade fizičare iz Srpske i Srbije (FOTO)

Zimska škola fizike/Foto: Jadran Trebinje


Učenici očekuju da će škola fizike za njih biti istovremeno korisno i zanimljivo iskustvo, te da će moći da obogate i prošire svoje znanje.

– Ovdje sam došao da steknem nova prijateljstva i da obogatim znanje iz fizike. Ono što me najviše interesuje je magnetizam, jer to trenutno radimo i u školi. Ovdje ću imati priliku da utvrdim gradivo i da naučim nešto novo za drugo polugodište. Fizika je jedna teška, ali zanimljiva prirodna nauka, ali ko uči redovno, on može dobro da nauči i da ima dobre ocjene. Ja odvajam dnevno tri sata za učenje fizike – kaže Dragan Milanović, učenik devetog razreda OŠ „Meša Selimović“ iz Janje.

Njegovo mišljenje dijeli i Nikola Stambolić iz gimnazije u Aleksincu, koji je prošle godine osvojio prvo mjesto na republičkom takmičenju iz ovoga predmeta.

– Fizika je jedna zanimljiva disciplina, a od ove škole očekujemo jedno lijepo iskustvo. Očekujem da ću sklopiti nova prijateljstva, ali i steći nova znanja iz fizike – poručuje Stambolić.

Profesor fizike u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, Slavoljub Mitić, kaže da Udruženje fizičara iz njihovog grada već 15 godina u Sokobanji organizuje Zimski kamp fizike za učenike osnovnih škola. Trebinjska škola fizike, prilika je, kaže, da sa kolegama razmijene iskustva. Želja im je da i mladi fizičari i profesori iz Trebinja učestvuju u njihovom kampu. Ovakvi događaji, ističe, doprinose popularizaciji fizike kao nauke.

– Kada govorimo o tome šta u fizici djecu najviše interesuje, mogu da kažem da ih zanima najviše ono što ne razumiju, kao kvantna teorija i teorija relativnosti. To lijepo zvučim, ali da bi se razumjelo treba mnogo više znanja. Mi generalno imamo problem, jer djeca uglavnom smatraju da je fizika treška. Izbjegavaju je, malo studenata se upisuje na studije fizike na fakultetima u Srbiji – poručuje Mitić.

U Društvu fizičara Istočne Hercegovine, koje zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom organizuju ovaj događaj, kažu da je glavni cilj Zimske škole fizike rad sa talentovanom djecom, sa akcentom na eksperimentalnim  vježbama.

– Za te vježbe je potrebno vrijeme i posebna oprema, a često tokom nastave nemamo vremena za poseban rad sa talentovanim učenicima. Ovdje ima zaista mnogo talenata. Nekada se zapanjim šta oni sve znaju u svojim godinama. Smatram da smo mi kao prosvjetni radnici dužni da im omogućimo da razvijaju svoj talenat. Imamo sjajne saradnike svake godine u sklopu Zimske škole fizike. Ovoga puta imamo profesore iz RS, ali i dva eminentna stručnjaka iz Srbije. Djeca su prepoznala našu želju da radimo sa njima, a to je važno. Važan je i odnos koji uspostavimo sa njima, gdje osim prenošenja znanja, sa njima gradimo i taj neki odnos koji je između profesorskog i drugarskog – kaže profesor fizike i član Društva fizičara Istočne Hercegovine Dobroslav Slijepčević.

Kada je riječ o dostupnosti opreme i opremljenosti kabineta fizike za eksperimentalne vježbe, Slijepčević kaže da se mnogo toga promijenilo nabolje, ali da u RS još nema dovoljno aparature za eksperimentalni rad.

– Sada je nabavljeno dosta opreme, ali uvijek će toga faliti, jer je riječ o mnogo skupoj aparaturi. Ove godine gosti iz Srbije donijeli su dosta toga, doneseno je nešto i iz drugih škola, tako da ćemo mi sigurno dobro odraditi posao. Ipak, nadam se da će i tu biti nekog poboljšanja, pa da ćemo jednog dana reći da imamo sve. Za sada se ta oprema nabavlja na različite načine, jer škole imaju limitiran budžet. Ipak, važno je da se prave mali koraci i da imamo podršku – poručuje Slijepčević.

U Republičkom pedagoškom zavodu kažu da rado podržavaju ovakve aktivnosti, jer omogućuju učenicima da prošire svoja znjanja iz predmeta koji ih posebno zanimaju.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci