Skip to main content

Visibaba kao vjesnik zime? I to je moguće!



Visibaba kao vjesnik zime? I to je moguće!

Visibaba kraljice Olge/Foto: Jadran Trebinje


Član Društva za zaštitu prirodnog nasljeđa „Arbor Magna“ Drago Petković objašnjava da je do sada ova visibaba bila zabilježena samo na području Grčke, Sicilije, te u Hrvatskoj, u okolini Dubrovnika.

– Ona je postojala i ovdje na području Trebinja, ali do sada nije bila registrovana. Razlog za to je samo vrijeme njenog cvjetanja. Ona obično cvjeta krajem oktobra i traje negdje do decembra. Prvo se pojavljuje cvijet, pa tek onda listovi. U proljeće ova vrsta visibabe nema ni cvijet, ni listove, pa je zato teško uočljiva. Ona do sada ovdje zvanično nije registrovana, vjerovatno zbog toga što stručnjaci koji se bave istraživanjem flore nisu dolazili na ovo područje u ovo doba godine, jer sada malo šta cvjeta  – ističe Petković.

olgina visibaba2

Ova neobična visibaba ime je dobila po ruskoj princezi, odnosno grčkoj kraljici Olgi Konstatinovoj, koja je bila i baka britanskog princa Filipa.

„Olgina visibaba“ traži sjenovita i suva mjesta. Lako je uočljiva, jer raste u velikom broju. Kada je riječ o Trebinju, zastupljena je na područjima Trebinjske šume, Tvrdoša, Duži, Kočela i Starog Slanog, a vjerovatno je moguće uočiti i na drugim lokalitetima.

visibaba kraljice olge3



Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci