Učenici organizovali 4. Festival fizike, profesori ponosni na njihUčenici organizovali 4. Festival fizike, profesori ponosni na njih

Foto: Radio Trebinje/P.Mucović


Nenad Grković, član Društva fizičara istočne Hercegovine i profesor fizike u trebinjskoj Gimnaziji istakao je da su ove godine organizaciju festivala u potpunosti prepustili učenicima, te da je izuzetno ponosan na sve njih.

– Fizika je specifičan predmet, jer bez poznavanja matematike teško je savladati i fiziku. Ipak, svako ko je zainteresovan može da se bavi eksperimentima što možemo vidjeti iz primjera jednog od najvećih fizičara Majkl Faradeja, koji nije imao završenu ni osnovnu školu, a otkrio je toliko toga u oblasti baš te eksperimentalne fizike – dodao je Grković.

Andrija Rikalo, učenik Gimnazije „Jovan Dučić“ kazao je da ga fizika privlači još od malih nogu.

– U sedmom razredu sam krenuo na takmičenja iz fizike i matematike i postigao sam dobre rezultate. Večeras smo pokazali mnogo zanimljivih eksperimenata za sve posjetioce festivala. Ja prezentujem vakuum mašinu, na kojoj ću da skuvam čaj u vodi, koja će da ključa na temperaturi nižoj od 100 stepeni Celzijusa – rekao je Rikalo.

Maturant trebinjske Gimnazije, Radoš Radovanović naveo je da kroz Festival fizike nastoje da prikažu fiziku na što zanimljiviji i jednostavniji način.

– Fizika važi za jedan dosadan i težak predmet, ali to uopšte nije tako. Svake godine najbrojniji posjetioci festivala su djeca, jer njih ovo zanima. Uvjerio sam se da učenici Gimnazije ‘Jovan Dučić’ osvajaju brojne nagrade na regionalnim i republičkim takmičenjima i ono što je jako bitno je da primjenjujemo eksperimentali dio fizike koji je u mnogim školama zapostavljen –  dodao je Radovanović.

Učenici Gimnazije „Jovan Dučić“, Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i studenti Fizičkog fakulteta iz Beograda, kroz zanimljive i interaktivne eksperimente predstavili su fizičke fenomene iz oblasti elektrostatike, akustike, dinamike, struja, optike i robotike.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga