Skip to main content
Policijska uprava

U oktobru više saobraćajki, broj krivičnih djela na prošlogodišnjem nivou

Na području koje pokriva Policijska uprava Trebinje tokom oktobra ove godine zabilježeno je 37 saobraćajnih nezgoda što je za devet ili za 32 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je danas na redovnoj koncerenciji za novinare u trebinjskoj PU. Sa druge strane, broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira na istom je nivou kao i u oktobru prošle godine.


U oktobru više saobraćajki, broj krivičnih djela na prošlogodišnjem nivou

Foto: Jadran Trebinje


Na osnovu iznesenih podataka načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa stanje bezbjednosti na području ove uprave ocijenio je kao zadovoljavajuće.

– U prilog tome govore podaci da je broj narušavanja javnog reda i mira isti kao i prošle godine u oktobru. Evidentirano je manje lica kao izvršilaca. U 26 slučajeva narušavanja javnog reda i mira evidentirana su 34 prekršaja, što je manje za 12,8 odsto u odnosu na isti preiod prošle godine – rekao je Laketa.

Broj krivičnih djela je, kako kaže, na istom nivou, kao i u oktorbu prošle godine.

– Evidentirano je 19 krivičnih djela, od kojih je 14 po poznatnom počionocu. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti je 89, 5 odsto, a po nepoznatom počiniocu 60 odsto. U oktobru smo uspješno realizovali operativnu akciju „Strač“, koja je bila uspmjerena na otkrivanje i dokumentovanje počinilaca iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, a navedene aktivnosti ćemo nastaviti i u narednom periodu – poručio je Laketa.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje rekao je da se od ukupnog broja krivičnih djela 18 odnosi na opšti kriminalitet, te jedno na zloupotrebu opojnih droga

-Nadležnim tužilaštvima podneseni su izvještaji protiv 17 lica. Što se tiče zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 13 slučajeva, od čega je 12 prekršaja i jedno krivično djelo neovlaštena proizvodnja opojnih droga. Ukupno je oduzeto 1034 grama kokaina, dva grama marihuane, te jedan gram amfetamina – rekao je Vukoje.

Kada je riječ o saobraćajnim nezgodama, povrijeđeno je ukupno 11 osoba, što je, kako navode u policiji, takođe na prošlogodišnjem nivou. Tri osobe su teže, a pet je lakše povrijeđeno, dok je zabilježeno 29 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

U Trebinju najviše slučajeva narušavanja javnog reda i mira

Prema riječima načelnika Sektora policije Miodraga Jankovića, tokom oktobra je na području PU Trebinje zabilježeno 26 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

– Taj broj je isti kao i u oktobru prošle godine, U ovih 26 slučajeva počinjena su 34 prekršaja, što je za pet prekršaja manje u odnosu na isti period prošle godine. Najviše prekršaja, kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira, bilo je u Trebinju, i to 15. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u kome je učestvovalo pet i više lica – rekao je Janković.

Dodao je da je zbog narušavanja javnog reda i mira 13 lica lišeno slobode.

-Kada je riječ o prekršajima iz oblasti bezbijednosti saobraćaja, evidentirano ih je ukup 1.326, što je više za 73 prekršaj u odnosu na isti period prošle godine – poručio je Janković.

Iz saobraćaja su isključena 134 vozača, od kojih je 113 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, te devet zbog vožnje pod dejstvom droga i psihoaktivnih supstanci.

Iz policije podsjećaju da je od 1. novembra nastupila obaveza posjedovanja zimske opreme u automobilima, pa apeluju da vozači poštuju ovu zakonsku obavezu, ali i da adekvatno koriste ovu opremu, te da vožnu prilagode uslovima na putu.

N.PetkovićKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci