Skip to main content
Obrazovanje

Trebinjski osnovci odlični na republičkom takmičenju iz fizike; Vuk Janković briljirao iz čak tri predmeta!

Učenik devetog razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Trebinja Vuk Janković osvojio je prvo mjesto i nevjerovatnih 100 bodova na republičkom takmičenju iz fizike, a ovaj učenik prvak je Republike i iz matematike i informatike, gdje je takođe ostvario nevjerovatan uspjeh i osvojio po 100 bodova na takmičenju.


Trebinjski osnovci odlični na republičkom takmičenju iz fizike; Vuk Janković briljirao iz čak tri predmeta!

Foto: Ustupljena fotografija


Na republičkom takmičenju iz fizike od ukupno 43 učesnika ove godine njih sedmoro bilo je iz Trebinja. Kada je riječ o konkurenciji osmih razreda, Andrej Milivojević iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ osvojio je drugo mjesto.  Učenica OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Anastasija Delić, plasirala se na četvrto mjesto, učenica OŠ “Vuk Karadžić” Iva Tepavčević zauzela je peto mjesto. Anja Mumalo iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” osvojila je šesto mjesto, dok se Sergej Kandić iz OŠ “Vuk Karadžoć” plasirao na sedmo mjesto. Na ovom takmičenju Jovan Ćorović iz OŠ “Vuk Karadžić, osvojio je deseto mjesto.

Svih sedam učesnika iz Trebinja našli su se među deset najboljih u Republici Srpskoj, što predstavlja veliki uspjeh i ponos, ne samo za njih, njihove mentore i roditelje, već i za cijeli grad.

Profesor fizike u OŠ “Vuk Karadžić” Dobroslav Slijepčević, inače i mentor Vuka Jankovića, te ostalih takmičara iz ove škole, napisao je na svom privatnom Fejsbuk profilu da je izuzetno ponosan na sve učenike i njegove kolege.

– Malo je reći da sam ponosan na učenike i kolege koliko smo u preteškoj konkurenciji ostavili dobar utisak! U devetom razredu smo imali apsolutnog šampiona svih takmičenja iz tria matematika/fizika/informatika koji je sa osvojenih 100 bodova uradio što vjerovatno nije niko otkad ova takmičenja postoje, a to je da osvoji po stotinu bodova na svim nivoima i postane prvak Republike iz sva tri predmeta bez ijedne jedine greščice, na zadacima oko kojih bi se i mnogi mnogo stariji i iskusniji od njega sapleli. Vuk Janković – ime koje treba zapamtiti – ko zna kakve ćemo tek genijalne stvari dočekati od ovog sjajnog momka! – napisao je Slijepčević i istakao značaj uspjeha učenika osmih razreda, jer je njih šestoro uspjelo da ostvari plasmane među prvih deset mjesta, što kako kaže nije svakidašnja pojava.

Slijepčević je rekao da kad se ovome doda i srednješkolsko takmičenje, gdje su učenici Veljko Šekarić, Savo Crnogorčić, Spasoje Kukurić i Ognjen Vujović zauzeli šestu, prvu, treću i drugu poziciju u Republici, prije nekih petnaestak dana, te kada se uzme u obzir činjenica da samo Trebinje u RS ima aktivno drustvo fizičara sa aktivnošću kao što je „Zimska škola fizike“ postaje jasno da je trenutno rad sa mladim fizičarima u Trebinju na izuzetno visokom nivou.

– Ovim putem pozivam sve relevantne institucije da pomognu, podrže naš rad obezbjeđivanjem što boljih uslova da razvijamo mlade talente i da skrenem pažnju da nije jedino važno da se djeca bave folklorom, sportovima itd, već bogme mora neko i da radi stvari koje niko neće – poput fizike. Bez nje je način života čovjeka 21. vijeka neodrživ, a nama bi valjalo kao Republici da konačno osnujemo neki institut i počnemo se ozbiljnije baviti prirodnim i tehničkim naukama, ako mislimo ikad u korak sa svijetom – dodao je Slijepčević.

On i njegove kolege Darinka Marić, Mirsada Ćurić, Maksim Mičeta, Nenad Grković i Ivana Jokanović, kaže odradili su dobar mentorski posao, pa se u narednoj školskoj godini nadaju novim uspjesima, ali i boljim uslovima za rad, te boljem statusu prosvjetnog radnika.

-A mi ćemo naš dio posla odraditi svakako – poručuje Slijepčević.

N.Petković

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci