Teška situacija u Bijeloj Gori, u pomoć pozvan i Helikopterski servisTeška situacija u Bijeloj Gori, u pomoć pozvan i Helikopterski servis

Foto: Jadran Trebinje


On je za Srnu izjavio da na hercegovačkom kamenu i pod otvorenim suncem temperatura dostiže i 50 stepeni, te da je zbog nepredvidivosti vjetra, koji u danu više puta promijeni smjer, izuzetno teško predvidjeti gdje se vatra može proširiti. Dodao je da pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, vatrogasnih brigada, Helikopterskog servisa Srpske i Republičke uprave civilne zaštite ulažu nadljudske napore da održe požare pod kontrolom.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Lastve sa 15 pripadnika pokušava da požar drži pod kontrolom, da se ne spusti u naseljena mjesta. Gledaćemo da sve organizujemo da se u večernjim časovima Helikopterski servis prebaci na tu lokaciju – rekao je Novitović.

On je istakao da situaciju u vezi sa gašenjem požara na Bijeloj gori komplikuje udaljenost prirodnih vodozahvata od požarišta, pa će zbog toga pokušati da sa Vatrogasnom spasilačkom brigadom iz Trebinja postave vještački rezervoar u blizini požarišta.  

On je ocijenio da Republička uprava civilne zašitite i Helikopterski servis Republike Srpske uspijevaju da u ovako teškim vremenskim uslovima, bez padavina, na visokoj temperaturi i sa jakim vjetrom, drže požare pod kontrolom, bez ugrožavanja ljudskih života, imovine i infrastrukture u neposrednom okruženju požarišta.

– Apelovao bih da se stanovnici Srpske uzdrže od paljenja vatre na otvorenom. Na suši i visokoj temperaturi i opušak može izazvati požar – upozorio je Novitović.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić podsjetio je da je ovaj servis sinoć smo do kasnih večernjih časova gasio požar u banjalučkom naselju Vrbanja.

– Jutros smo prije 7.00 časova počeli sa gašenjem požara i akcija i dalje traje u saradnji sa Vatrogasnom brigadom i Šumskim gazdinstvom. Činimo nadljudske napore da ovaj požar bude ugašen – naveo je Kusturić za Srnu.

Dodao je da Helikoptereski servis ima i poziv gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i Civilne zaštite za gašenje požara na području ovog grada, jer se vatra približava selima.

– Potrudićemo se da što više uradimo na gašenju požara u Vrbanji kako bismo mogli da se angažujemo na području Trebinja – naglasio je Kusturić.

 Na gašenju požara u Bijeloj Gori svih prethodnih dana bili su angažovani i radnici Centra za gazdovanje kršom, dobrovoljna vatrogasna društva, te brojni mještani, a danas su se priključili i pripadnici Civilne zaštite HET-a.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga