Skip to main content

SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Sveti Sava učvrstio temelje naše crkve, škole i državeSVETOSAVSKA AKADEMIJA: Sveti Sava učvrstio temelje naše crkve, škole i države

Foto:Jadran Trebinje


Nagrade je uručio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i to – posthumno profesoru, direktoru i sekretaru Gimnazije „Jovan Dučić“ Dušanu Kovačeviću – sinu Bojanu,  posthumno vaspitaču u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“ Danici Rikalo – sinu Nebojši, nastavniku, pomoćniku direktora i direktoru Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Milosavi Ilić, profesoru mašinske grupe predmeta i direktoru Tehničke škole Dobroslavu Grujičiću i nastavniku i direktoru Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Dragoslavu Đordanu.

U ime dobitnika priznanja, prisutnim se obratila Milosava Ilić koja je kazala da svaka nagrada mnogo znači, a posebno svetosavska nagrada.

Ona je izrazila veliku zahvalnost školskim ustanovama, koje su ih predložile za ovakvo značajno priznanje, gradu Trebinju, porodicama, kolektivima i učenicima koji su bili i ostali stalno nadahnuće svima nama.

„Svima njima pripada dio ove nagrade, jer sam čovjek ništa ne može postići. Zalaganje i trud pojedinca uvijek treba da budu usmjereni na dobrobit zajednice. Pohvale gode, ali jednako treba da gode i kritike. Svaki čovjek treba da zna da ga neće pamtiti po tome šta je govorio, već po tome šta je uradio. Iza svakog od nas ostaje trag, potrudimo se da bude dobar“, navela je Ilić.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da je Svetog Savu hercegovački narod vijekovima doživljavao kao svoju podršku i kao svog velikog učitelja.

„Otud, malo je krajeva u ‘djedovini Svetog Save’, koji nema bar jednu legendu o njemu. Hercegovina je prepuna legendi, a zajedničko im je to da je Sveti Sava narodu uvijek pri ruci, uvijek tamo gdje treba, gdje je tjeskobno i gdje je nevolja“, naveo je Ćurić.

Sv271714427 624685962023062 2076347052252023825 n

Sveštenik Aleksandar Ilić je u prigodnoj besjedi rekao da se na pitanje ko je bio Sveti Sava mogu dobiti mnogi odgovori.

On je dodao da je Sveti Sava bio monah, ljekar, učitelj, prosvjetitelj, vođa, oslobodilac, miritelj, naučnik, duhovni roditelj, a naposljetku vladar, gospodar carski sin.

„Sveti Sava je učio i poučava i danas sve koji žele da budu naučeni, spašeni od briga i tereta ovog svijeta, sve koji žele da budu radosni i slobodni, mirni u savjesti svojoj, otvoreni za nova saznanja i iskustva vjere i bogoudnog života. Njegove pouke su jedinstvene i korisne svima“, naveo je Ilić.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Vesna Stanković i Boško Puletić, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Jovana Zukanović i Ljuba Manasijević, izvođači tradicionalne muzike iz Beograda.

U programu su učestvovali i hor srednje Muzičke škole pod dirigentskim palicom Milosava Sukonjice, kao i trio u sastavu Sonja Marković (klavir), Sonja Vojvodić (violina) i Lidija Paulin (violončelo), kao i recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i srednjih škola.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra od 11:30 časova – lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom trebinjske škole obilježiće svoju krsnu slavu, a domaćin ovogodišnje proslave je Tehnička škola Trebinje.

Prethodno će u sabornom hramu od 9 časova biti služena sveta liturgija.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci