Skip to main content

Šarenac za „Jadran Trebinje“: Dobrovoljno davalaštvo krvi razvijeno i u doba pandemije
– Ova i prethodna godina su u znaku pandemije, a ona je stvorila probleme na svim poljima života i rada.  Izuzetak nije ni dobrovoljno davalaštvo krvi, pa je bilo perioda kada je broj darivanja bio manji nego što je bilo uobičajeno. To se uglavnom dešavalo kako je nailazio koji talas pandemije. Ipak, mi smo i tada uspjevali da odgovorimo svim zahtjevima. Kada sumiram ovu godinu, ona je mnogo bolja nego prethodna, tako da smo zadovoljni količinama krvi koje smo prikupili – kaže za Jadran Trebinje načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Dragan Šarenac.

On kaže da se iz godine u godinu povećava broj zahtjeva za transfuziju krvi. Prošle godine, ističe, prikupljen je, ali i izdat manji broj jedinica dragocjene tečnosti.

– Za ovu godinu ne mogu to da kažem. Imali smo dosta prikupljenih jedinica, ali i povećane potrebe, jer su brojni pacijenti koji su ležali na kovid odjeljenjima, tokom liječenja, zbog slabe krve slike primali transfuzije krvi. Mi smo uspjeli da odgovorimo svim zahtjevima i mogu da kažem da je i u doba pandemije dobrovoljno davalaštvo krvi jako dobro razvijeno – objašnjava Šarenac.

I „sedma sila“ u humanoj misiji

U okviru organizovanih akcija i zaposleni u medijima danas su darovali krv. Prikupljeno je devet doza dragocjene tečnosti. Dobrovoljni davaoci kažu da ih je želja da nekome pomognu motivisala da se priključe ovom humanom činu.

–  Deset godina sam dobrovoljni davalac i evo danas jubilarni deseti put darujem krv. Na ovaj korak sam se odlučila zato što je i meni jednom, zbog anemije, trebala transfuzija krvi i znam koliko znači kada je imate na raspolaganju. Krv se ne može kupiti kao drugi lijekovi, možete je samo dobiti od drugog čovjeka. Sjajno je što je kod nas dobrovoljno davalaštvo toliko razvijeno da krvi uvijek ima dovoljno za liječenje svih pacijenata i što su davaoci brojni i odgovorni. Evo i mi, kolege iz medija, u sve većem broju odazivamo se ovim akcijama – kaže novinarka RTRS-a Sanja Pešut.

darivanje krvi 1Sanja Pešut

Novinarima su se u humanoj misiji pridružili i zaposleni u Razvojnoj agenciji grada Trebinja, te članovi Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi HET-a, koji iz različitih razloga, nisu mogli da učestvuju u jučerašnoj, organizovanoj akciji. Među njima je i višestruki dobrovoljni davalac Nikola Runjevac.

– Ovo je 46. put da darujem krv i divan je osjećaj kad znam da na ovaj način mogu nekome da pomognem. Predložio bih svima koji mogu i koji su zdravi da se priključe ovakvim akcijama, jer  nikad se ne zna kada će nekome zatrebati krv. Apelovao bih ovom prilikom da ljudi koji ne mogu ili ne žele da daruju krv ne komentarišu negativno one koji to rade. Nažalost, svjedoci smo da se i to dešava kada se u medijima objave vijesti o ovakvim akcijama – kaže Runjevac.

darivanje krvi 4

Tokom jučerašnje akcije Aktiva dobrovoljnih davala krvi HET-a prikupljeno je 29 doza dragocjene tečnosti.

darivanje krvi 3Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci