Skip to main content

Saradnjom predškolskih ustanova do kvalitetnije usluge za najmlađe
Gosti iz Novog Sada u posjeti su JU „Naša radost“, a ovom prilikom zaposlenima u ovoj ustanovi prenijeće iskustva o novom Programu o predškolskom vaspitanju, koji je stupio na snagu u Srbiji, za koji se vjeruje da će u dogledno vrijeme biti usvojen i u Republici Srpskoj.

– Mi ćemo kroz razmjenu iskustava našim kolegama u Trebinju da pomognemo da oni vide kako ovaj program funkcioniše u Srbiji. Ovdje su vaspitači, naši stručni saradnici i medicinke sestre koje rade u jaslicama. Stari program podrazumijevao je to da je fokus bio na ishodima i na produktima koje djeca urade.  U novom programu akcenat je stavljen na dijete i na to da vjerujemo u dijete i njegove kompetencije, da vjerujemo da je ono puno potencijala i da mu pružimo mogućnost da te potencijale izrazi, da ih još više istražuje i da kroz to istraživanje uči – objašnjava vaspitač PU „Radosno detinjstvo“ iz Novog Sada Dejana Jotić.

Vaspitačica trebinjske JU „Naša radost“ Ivana Kundačina kaže da će im nove prakse i iskustva umnogome olakšati rad.

– U okviru ovog protokola o saradnji naši vaspitači iz Trebinja će su manjim grupama da posjeti vrtiće u Novom Sadu i tako ćemo moći da vidimo sve ono što su nam ovdje njihove vaspitačice prezentovale na edukativnom predavanju. I posjeta i predavanje će nam sigurno značiti u smislu napretka u našem budućem radu. Potrudićemo se da unosimo novine u rad onoliko, koliko nam plan i program bude dozvoljavao – kaže Kundačina.

U PU „Radosno detinjstvo“ objašnjavaju da u Srbiji postoji pet klaster vrtića, a jedan od njih je vrtić „Kalimero“, koji pripada njihovoj obrazovnoj ustanovi.

– To su vrtići u koje će dolaziti praktičari iz cijele Srbije da uče i da na licu mjesta unapređuju svoju praksu. U okviru naše ustanove imamo 17 000 upisane djece u 75 vrtića, raspoređenih u više od 700 vaspitnih grupa – kaže Jotić.

Protokol o saradnji između ove dvije ustanove potpisan je prošlog mjeseca u Novom Sadu.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci