promocija

Roman „Svedok ruskog proleća“ predstavljen trebinjskoj publici

U galeriji Muzeja Hercegovine sinoć je promovisan roman „Svedok ruskog proleća“ autora Nikole Jovića, novinara, ratnog reportera i srpskog dobrovoljca u Donbasu.


Roman „Svedok ruskog proleća“ predstavljen trebinjskoj publici

Zanimanje za ovu temu Jović je počeo preko radoznalosti 2014. godine i nije ni slutio gdje će ga čudni putevi Gospodnji dovesti i gdje će završiti. Što se više bavi ovom temom smatra da je bilo i predodređeno.

-Mi Srbi možemo da razumijemo situaciju, jer znamo šta se nama sve dešavalo 90-ih godina to je isto samo na većem nivou. Poredak koji je nama donio mnogo zla se urušava, a rađa se nešto što bi nama trebalo da je naklonjenije i bolje u skladu sa našim interesima. Mi Srbi treba da pratimo što se dešava jer ćemo imati veliku ulogu u tom budućem svijetu, jer smo imali veliku ulogu u borbi protiv tog američkog imperijalizma koji se na nama prvi svetio tih 90-ih godina-istakao je Jović.

-Roman je nastao svjedočenjem spoljašnjih i unutrašnjih okolnosti jednog upečatljivog iskustva,a  iz prve ruke svjedočeći o malo poznatim događajima i predjelima, često iskrivljenih medijskim i propagandnim projekcijama, predrasudama i neznanjem- kazao je na promociji romana autor Nikola Jović, koji je od 2014, godine više puta boravio u Donbasu.

-Donbas je meta osvajača zbog svojih bogatih resursa, ali i zbog geografske pozicije, koja ga čini svojevrsnom branom osvajačima, koji bi onda imali otvoren put ka Kavkazu i Sibiru, čime bi preuzeli kontrolu nad cijelim prostorom Evroazije. Da bi se razumjeli aktuelni događaji, treba imati na umu i crkvene podjele i raskole unutar pravoslavne zajednice i nikada prevaziđene identitetske podjele u postsovjetskoj Ukrajini, obilježenoj siromaštvom i korupcijom. Druga stvar je posebno važna: postmajdanski režim u Kijevu ne samo da uvodi diskriminatorske zakone protiv značajnog dijela sopstvenih građana, ne uvažavajući prijedloge za mirnim i demokratskim, institucionalnim rješenjem sporova, za šta je i te kako bilo prostora, već to čini po uzoru na kvislinšku vlast iz posljednjeg svjetskog rata-istakao je Jović.

Svjedok ruskog proljeca 1.jpg (401 KB)

Jović je završio Fakultet političkih nauka, smjer međunarodni odnosi i master studije na Univerzitetu u Beogradu. Trenutno je doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, na odsjeku za politikologiju.

Objavio je tri knjige: „Iznad smrt, greha i života“, „Arsen“ i „Svedok ruskog proleća“.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga