Skip to main content

Računari vrijedni 20 000 KM, za kvalitetniju praktičnu nastavu (FOTO)
Učenik trećeg razreda Tehničke škole Miomir Dujanović kaže da će ova oprema uveliko da im olakša pohađanje praktične nastave, kao i da će im omogućiti da brže i lakše savladaju gradivo predviđeno planom i programom.

– Samim tim stvoriće nam i bolju sliku o svemu ovome što učimo. Imaćemo priliku da praktično vidimo sve što izučavamo. I prije smo se snalazili, ali ovo je neki novi nivo. Računari su mnogo bolji hardverski nego ovi koje smo posjedovali ranije. Sada možemo da pokrenemo i najsavremenije softvere  i slično – kaže Dujanović.

Direktor Tehničke škole u Trebinju Nebojša Bovan kaže da je ova obrazovna ustanova dobila 15 novih računara, što će uveliko da doprinesem boljem kvalitetu praktične nastave. Podsjeća da ova škola obrazuje učenike za zanimanja iz četiri različite oblasti i to elektrotehnika, saobraćaj, mašinstvo i građevinarstvo.

– Veliki broj naših učenika nastavlja dalje obrazovanje i Tehnička škola daje najbolji osnov za upisivanje bilo kog tehničkog fakulteta, a pogotovo ću istaći elektrotehničku struku, gdje naših 80 učenika upisuje fakultete. Mimo toga, učenici koji se ne odluče za nastavak školovanja, u prilici su da budu konkurentni na tržištu rada. Dobro sarađujemo sa privrednim subjektima i privrednicima iz Trebinja i već ove godine naših 70 učenika praksu obavlja kod njih – objašnjava Bovan.

On dodaje da će novi kabinet najviše koristiti učenici novog IT smjera, dok škola posjeduje i standardni informatički kabinet, koji će učenici ove škole i dalje da koriste.

Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je dobra tehnička opremljenost škola, od velikog značaja u stvaranju kvalitetnog kadra.

–  Ovim projektom dokazujemo da nastavljamo nešto što smo radili i u prethodnom periodu, a to je da povezujemo obrazovanje i privredu. Opredjeljenja smo da pravimo generacije, koje su potrebne tržištu rada, po cijenu da ćemo određeni kadar da mijenjamo, bilo da su u pitanju javne ustanove, preduzeća ili gradska uprava. Ako  nemamo neophodan kadar, smatramo da ga treba mijenjati i  izgraditi generacije, koje su neophodne na tržištu i ka tome ćemo da težimo u narednom periodu – kaže Ćurić.

Direktor Gradske razvojne agencije „TREDEA“ Bojan Benderać ističe da je ova oprema samo jedno od sredstava ka ostvarenju cilja projekta, a to je povezivanja obrazovanja i privrede, te unapređenje praktične nastave u Trebinju.

– Mimo toga realizovane su i druge aktivnosti, poput izrade Elaborata opravdanosti upisa zanimanja, organizovana je obuka profesora Tehničke škole i Centra srednjih škola. Takođe je održan i sajam obrazovanja i zapošljavanja. Privodimo kraju ovaj projekat i smatram da smo tek zagrebali površinu problema, kojim se projekat bavio. Sa druge strane, na nama ostaje i nakon njegovog završetka da nastavimo da radimo na novim procesima, te da primjenjujemo naučne dobre prakse i metodologiju, a to se jedino može postići kroz saradnju svih aktera na lokalnom nivou – objašnjava Benderać

Prema riječima direktora Fondacije „Helvetas – Moja budućnost“ Svena Dominkovića, nabavku opreme finansiralu su zajedno sa Gradom Trebinjem, a obje strane učestvovale su sa po 50 odsto.

–  Sada kada pogledam šta smo sve uradili, mi smo ovdje do sada za tri godine uložili 230 000 KM u obrazovanje, a uvjeren sam da je i Gradska uprava minimum isto toliko. Ovaj projekat se završava, ali siguran sam da će biti prostora i za neke druge projekte u Trebinju, ali da će i neke druge organizacije prepoznati njegov potencijal – kaže Dominković.

On je zahvalio svim partnerima koji su bili dio projekta tokom protekle tri godone.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci