Obilježen Dan nestalih i poginulih boraca i civila RS

Prošlo je 30 godina od rata: Još uvijek se traga za 18 nestalih boraca i civila iz Trebinja

Članovi Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje danas su, podjelom propagandnog materijala zainteresovanim građanima na Trgu slobode, obilježili Dan nestalih i poginulih boraca i civila RS.


Prošlo je 30 godina od rata: Još uvijek se traga za 18 nestalih boraca i civila iz Trebinja

Iako je prošlo više od 30 godina od početka rata na našim prostorima, još uvijek se traga za 18 nestalih iz našeg grada, ističe Dragana Šigud, koordinator Službe traženja u trebinjskom Crvenom krstu.

-Trideset godina porodice tragaju za još 1700 nestalih lica u RS, u našoj regiji za osamdeset troje, a u Trebinju za 18 lica, otud je ovaj dan u svim opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta RS obilježen dijeljenjem info materijala sa porukom ‘Trideset godina pitamo gdje su?’ kako bi se skrenula pažnja na nestale tokom proteklog rata, čija je sudbina i dalje nepoznata-navela je Šigud.

Ona je podsjetila da Služba traženja radi u skladu sa Ženevskom konvencijom, najvišim aktom međunarodnog humanitarnog prava.

„Primarni zadatak jeste rješavanje pitanja nestalih osoba u RS i FBiH, kako bi se prekinulo mučno neznanje i agonija porodica o sudbini njihovih najmilijih“, istakla je Šigud.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu za slobodu Republike Srpske život su dala 23.184 borca, od kojih je 285 boraca iz Trebinja, a ubijeno je i nestalo više od 6.000 civila.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga