Skip to main content

Promovisana knjiga Šematizam: Istorijska čitanka Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorskePromovisana knjiga Šematizam: Istorijska čitanka Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske

Foto: Radio Trebinje


Na promociji, pored glavnog urednika, oca Radivoja Krulja i recenzenata: dr Milana Gulića, dr Drage Mastilovića i dr Miloša Ivanovića, govorili su i episkop diseldorfski i njemački dr Grigorije Durić, kao i istoričar dr Nedeljko Radosavljević.

Glavni urednik je protojerej Radivoje Krulj, a redakciju čine i episkop Dimitrije, iguman manastira Zavala Vasilije Kopitić, iguman manastira Tvrdoš Sava Mirić.

Otac Krulj je rekao da je ovo djelo pripremano četiri godine, te da se u njemu mogu pročitati podaci o crkvenim opštinama, manastirima, parohijama i slično.   

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je kazao da se u koricama ove monografije krije jedan faktografski presjek živog života jedne eparhije.

– Velika zahvalnost vladiki Grigoriju, čija je ideja bila da se izda ova petotomna monografija, istorijski sabornik naše eparhije. Hvala Draganu Davidoviću, fotografu Mladenu Vujadinoviću, recezentima, sveštenstvu, monaštvu i mnogim drugim učesnicima koji su bili uključeni u pripremi ovog sabornog djela – istakao je vladika Dimitrije.

Saradnici na tekstu su blaženopočivši episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić, episkop zapadnoamerički Maksim, arhimandrit Isaija Dan, arhimandrit Lazar Lazarević, protojerej-stavrofor Boris Banduka i drugi.

Recezenti knjige su dr Draga Mastilović, Milan Gulić, Vukašin Milićević i Miloš Ivanović.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović istakao je da je riječ o kapitalnom djelu ne samo za Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, nego i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za srspku kulturu uopšte.

– Iz ovog Šematizma čitaoci mogu da se upoznaju sa jednim širokim spektrom djelatnosti koje obavlja ova eparhija. To je istorijska čitanka Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, pa i Hercegovine, s obzirom na činjenicu da je istorija ove eparhije bila neodvojiva od istorije srpskog naroda u Hercegovini – rekao je Mastilović.

Dr Miloš Ivanović, viši naučni saradnik na Istorijskom institutu u Beogradu je istakao da ova monografija sadrži veoma značajne podatke svih osam vijekova Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

– Autori su se baš potrudili da sakupe sav relevantan materijal i da ga na pravi način prezentuju publici jednim pitkim stilom i to je knjiga koju treba svako da ima u kući i u kojoj mogu naći značajne podatke kako o svojim precima, tako i o mjestu u kome žive – naveo je Ivanović.

Šematizam je štampan zahvaljujući finansijskoj podršci Republičkog sekretarijata za vjere, čiji je direktor Dragan Davidović, u tiražu od 1.000 primjeraka.

Uz upravo izdati Šematizam, preostala četiri dijela monografije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, koji su u pripremi, sačinjavaće tomovi pod nazivima: Istorija, Leksikon, Prilozi za istoriju i Bibliografija Eparhije.

Izdavači Šematizma Eparhije su ova eparhija i Vidoslov.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci