Premijerno prikazana audio izložba „Prebilovci-svetlost u tami“Premijerno prikazana audio izložba „Prebilovci-svetlost u tami“

Foto: EZHiP Trebinje


Izložba je realizovana povodom obilježavanja 81. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima iz sela Prebilovci kod Čapljine.

Jedan od autora Darko Nikolić naglasio je da je blaženopočivši vladika Amfilohije za Jasenovac rekao da je to Vaseljenski žrtvenik.

– Moj utisak je da od Kosova do Jadovna postoji niz vaseljenskih žrtvenika, a jedan od njih su i Prebilovci. Svaki žrtvenik je mjesto gdje se ostvaruje bogočovječanski realizam, gdje dolazi do istinskog susreta boga i čovjeka. U tom susretu čovjek biva ispunjen onom svjetlošću koja svijetli u tami, tama je ne obuzima. Njegoš je rekao da smo mi ‘iskra u smrtnoj prašini’, da smo ‘luča tamom obuzeta’, ali u susretu sa Hristom i svjetlošću njegovog lika mi postajemo učesnici u istinskoj i jedinoj realnoj svjetlosti, svjetlosti Vaskrsenja“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima Prebilovčani su se potpuno poistovjetili sa tom svjetlošću jer su oni prošli kroz tamu, došli do samoga dna, ponora jada i sa njima se otkrilo kakav čovjek može biti i do kakvih najdubljih ponora može da dospije.

– Budući da su se poistovjetili sa Hristom, Prebilovčani su nam pokazali jednu drugu važniju dimenziju, a to je da nema te tame koja svjetlost Hristova neće obasjati, neće savladati i u toj svjetlosti su sigurno svi Prebilovački mučenici o kojima smo kroz ovu našu izložbu htjeli da progovorimo. Svako ko otvorenog srca priđe žrtveniku koji se nalazi u Prebilovcima će osjetiti svjetlost Vaskrsenja, osjetiće radost i da sam postaje dijete svjetlosti, dijete dana i da u njemu sveti svjetlost koji svjetli u tami i tama ga neobuzima – emotivno i potresno kaže Nikolić.

Drugi autor, Bogdan Španjević objašnjavajući izložbu predočio je da je velika važnost razumjeti pojam svjetlosti koji se nalazi u naslovu izložbu jer da se danas spustimo u jamu u kojoj su se spustili 1990. godine speleolozi i otvarali jame pronašla bi se paučina.

–  Ali to nije paučina od paukova već paučinu od zaborava. Mi bi tamo našli mreže u kojima su izgubljeni ljudi, mreže nesjećanja, nestanka, mreže zaborava. Žrtve su žive i ljudi su živi sve dok se mi njih sjećamo i ova izložba je suštinski posvećena razvoju kulture sjećanja koja pomaže da mi svi zajedno učestvujemo u svjetlosti Hristovoj. Vi ćete ući u jedan mračni prostor i sami ćete ga osvjetljavati jer ćete dobiti sredstvo i način da osvjetlite mrak. Metaforički osvjetljavajući mrak zaborava unosimo svjetlost u mrak jer na taj način simbolično ovorimo o žrtvama iz Prebilovaca i svjetlosti Hristovoj koja sija kroz njih danas kao što je bilo i nekada – rekao je Španjević.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Mirko Ćurić podsjetio je da je preko 800 Srba iz Prebilovaca, većinom nejači, mučki postradalo u ovom mjestu.

– Čini se da je negiranje srpskih žrtava, posebno onih tokom 20. vijeka postao opšti narativ velikog broja zemalja i iz tog razloga je važno da naš narod ne dopusti zatiranje istine i fabrikovanje činjenica iz bliske prošlosti. Zato je Grad Trebinje podržao izložbu o prebilovačkim žrtvama, a s velikom pažnjom smo ispratili i onu prethodnu o zločinima nad srpskim narodom u Jasenovcu – istakao je Ćurić.

Na izložbi je prikazano šest instalacija, šest prizora, bez fotografija, videa,i sve slike koje se vide čovjek sam kreira u svojoj mašti. Sve što se vidi služi samo da prenese slike u vas da biste je vi stvorili. Svaka od tih šest slika sadrži po tri priče.

Izložba je nastala podrškom Grada Trebinja, podrškom i donacijom Elektroprivrede Republike Srpske i HET-a

Izložba je otvorena do 6.septembra.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga