Skip to main content

Pred Trebinjcima ljepote hercegovačkog veza i zlatoveza
Na izložbi će biti predstavljeni tekstilni predmeti ukrašeni vezom i zlatovezom, koji pripadaju tradicionalnoj kulturi Hercegovine s kraja XIX i početka XX vijeka, a čuvaju se, kao muzejski eksponati, u Etnografskoj zbirci Muzeja Hercegovine.

– Neki od ovih predmeta biće po prvi put predstavljeni publici, koja će moći da se uvjeri u vještinu vrsnih hercegovačkih vezilja. Pored predmeta ukrašenih zlatovezom, biće izloženi i predmeti od čohe na kojima su se ukrasi radili običnim vezom, uz korištenje raznobojnog konca – kažu u Muzeju Hercegovine.

Za prostor Istočne Hercegovine, objašnjavaju,  karakteristična tehnika ukrašavanja je pokrstica koja se izvodila na svim podlogama, od platna do sukna i čohe. Vez i zlatovez se izrađivao u kućama, kao dio domaće proizvodnje, dok se krajem XIX vijeka u Trebinju otvaraju i zanatske terzijske radnje, u kojima terzije izrađuju tradicionalni kostim i ukrašavaju ga vezom i zlatovezom.

– Najpoznatije terzije u Trebinju su bili Ilija Pucarić, Ibrahim Zubčević, Pasko Zane i terzije Hadžihasanović, Šavi, Barjaktarović, Zlatić, Pohrdlić, a pominju se i Luka Milojević i Đorđo Tomović iz sela Dobromana – ističu u Muzeju.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Trebinja, u organizaciji Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Otvaranje je zakazano za 19 časova, a posjetioci će u ljepoti veza i zlatoveza moći da uživaju do kraja januara 2022. godine.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci