Skip to main content

Praznici prošli, korona se vratila u Trebinje
Nakon što u prazničnim danima nije bilo nikakvih  podataka o testiranim i zaraženim u Trebinju, dan nakon proslave Pravoslavne nove godine iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske stiže izvještaj o 100 novozaraženih Trebinjaca.  Zbog povećanog broja pacijenata zaraženih virusom korona od juče su Odjeljenja za pedrijatriju i urologiju u covid režimu, potvrđeno nam je uz trebinjske bolnice. 

-U ovom trenutku na bolničkom liječenju je 36 pacijenata od čega je njih 29 na kiseoniku. Za sada nemamo zaraženih doktora i drugih medicinskih radnika tako  da nismo u problemu što se tiče ljudskih kapaciteta, međutim, velike su gužve u ambulantama porodične medicine – kaže Nikolina Mučibabič, portparol Bolnice Trebinje.
Bolnica Trebinje Jadran

Građani Trebinja nisu iznenađeni brojem zaraženih, ali jesu dozom neodgovornosti u prazničnim danima.

-Ovoliki broj zaraženih je zbog neodgovornosti ljudi, mnogi ovo ne shvataju ozbiljno. Treba uraditi sve da se ovome već jednom stane u kraj- kaže Jovanka Milošević.

-Iznenađena sam ovolikom dozom neodgovornosti, za dvije godine toliko je bilo kontradiktornosti, skupovi su dozvoljeni, a škola zabranjena,  ja zaista nemam riječi. Ukoliko je pooštravanje mjera jedini način da se uzbiljimo nemam ništa protiv toga, ali kada vidimo primjere zemalja koje su bile zatvorene, a bilježe rekordnu zaraženost više ne znam šta da mislim. Ne znam je li ovo zbog okupljanja i koncerata,ali mi moramo da živimo.  Neka nas sve definitivno zatvore ili neka nas puste da živimo kako hoćemo – kaže Valentina Mitrović.

Šta je glavi uzrok za trenutnu epidemiološku situaciju, ne zna ni Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situaciju u Trebinju.

-Teško je dati odgovor šta je izazvalo ovu situaciju, imate primjer Crne Gore koja svakodnevno bilježi veliki broj zaraženih, dakle, sa mjerama nisu ništa postigli. Naravno da okupljanja utiču na širenje zaraze, ali nismo htjeli zatvarati Grad, jer znamo šta ovi vjerski praznici znače za naš narod, ali i za ekonomski sektor. Koliko smo bili u pravu ili ne možete izanalizirati, pa sami donijeti zaključak.– kaže Bekan.
kostajnica stevan bekan 872x610

Štab za vanredne situacije grada Trebinja, održao je prošle sedmice  sastanak u vezi sa epidemiološkom situacijom. Zaključak je da se “nalaže nadležnim inspekcijskim organima da pojačaju kontrole provođenja mjera koje su trenutno na snazi”. Prema Bekanovim riječima mjere su iste kao i prije pola godine i najprije se odnose na nošenje maske i održavanje distance u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, sve osnovne i srednje škole u Trebinju od naredne sedmice prelaze na onlajn nastavu, zaključeno je na telefonskoj sjednici trebinjskog Štaba za vanredne situacije.

-Pokušaćemo sa nastavom na daljinu da donekle spriječimo dalje širenje virusa. U petak imamo sljedeću sjednicu štaba za vanredne situacije pa ćemo vidjeti da li će se učenici vratiti u redovnu nastavu. Analiziraćemo i situaciju u drugim segmentima, ukoliko bude potrebe uvodićemo nove mjere, takođe, moramo voditi računa o radnim mjestima i ekonomiji. U ovom trenutku je velika sreća da su za ovaj talas karakteristični blagi simptomi zaraze pa bolnica još uvijek nije pod velikim opterećenjem. Samo je jedno sigurno, a to je da nema potuno efikasan recept za borbu protiv korone, jer da ima svi bi ga koristili – kaže Bekan.

Recept za borbu protiv zaraze korona virusom nemaju ni građani Trebinja, neki čak smatraju da su mjere potpuno besmislene.

-Moje mišljenje je da ćemo prije ili kasnije svi prebolovati koronu, mislim što se prije svi dobijemo prije će proći, mjere su potpuno bespotrebne i besmislene- kaže Pero Vujović.

-Narod treba pustiti da preboli ovo i prestati plašiti ljude i mjerama i bolešću- misli Dejan Bjelović.

-Moje mišljenje je da mjere trebalo pojačati prije praznika, okupljanja su izazvala sve ovo. Mnogo smo neodgovorni svi zajedno- smatra Gordana Brajić.
ana bekuta naslovna
U vrijeme novogodišnjih praznika u Trebinju je zabilježena rekordna posjećenost, a samo u dva dana registrovano je 7 000 noćenja.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci