Skip to main content

Poslodavci izbjegavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom!
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsjednik Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom Istočne Hercegovine Branimir Tamindžija rekao je da kod preduzetnika još nije dovoljno razvijena svijest o tome da i ovoj kategoriji društva treba da pruže priliku da pokažu da mogu da budu izuzetno sposobni i marljivi radnici.

– Iako kod nas postoji dobar zakon, te Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, poslodavci i dalje nemaju sluha. Svi gledaju samo ličnu dobit. Zakonom je propisano da u firmama na 16 zaposlenih treba da bude zaposlena jedna osoba sa invaliditetom, ali u praksi to nije slučaj. Oni čak plaćaju i „penale“, ali ne zapošljavaju ova lica – poručuje Tamindžija.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 2Branimir Tamindžija/Foto: Jadran Trebinje

Milica Ijačić iz Trebinja jedna je od osoba sa invaliditetom koja je uspjela da pronađe zaposlenje. Za svakog čovjeka posao je, kaže, i te kako važan, jer mu omogućuje da sebi obezbijedi egzistenciju, te da bude aktivan u svim fazama života.

–  Na taj način možemo da zadovoljimo sve naše životne potrebe, da obezbijedimo hranu i sve što nam je potrebno, da ne moramo da tražimo lijekove od socijalnih službi i države. Osobe sa invaliditetom mogu da rade mnoge poslove. Kada im se pruži šansa često pokažu da te poslove obavljaju mnogo marljivije nego zdravi ljudi, jer se više bore da sačuvaju to radno mjesto. Takođe, mnogo su lojalniji svojim poslodavcima, jer osjećaju zahvalnost, a istovremeno i strah da neće ponovo moći da nađu odgovarajuće radno mjesto, svjesni koliko su dugo čekali na zaposlenje – kaže Ijačić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u trebinjskom Kulturnom centru priređena je i prodajna izložba radova članova Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“. Posjetioci su imali priliku da vide i kupe različite kreativne rukotvorine, u koje su članovi ovog udruženja, kažu, uložili mnogo truda i ljubavi.

– Cijele godine su naši korisnici vrijedno radili na svojim kreativnim radovima, koje danas možete da vidite na njihovoj prodajnoj izložbi. Bave se dekupažom, izradom mozaika od kolaž papira, pravljenjem figurica od gline i slično.  Jako su kreativni i vole da rade takve stvari, a to je jako bitno za njihov razvoj – objašnjava Branka Škoro, psiholog u Udruženju „Sunce nam je zajedničko“.

Za osobe sa invaliditetom od izuzetnog je značaja podrška lokalne zajednice. Iz trebinjske gradske uprave poručuju da su u više navrata podržavali projekte, koje realizuju različita udruženja osoba sa invalidutetom, a kažu da će ova kategorija društva i u budućnosti moći da računa na njihovu podršku.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom se provodi u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje”, a u sklopu projekta „Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom“ koji sprovodi Karitas BiH, a finansira Evropska unija. U okvoru projekta, snimljeni su spot i reportaža, čiji je cilj da pokažu da osobe sa invaliditetom zaslužuju da budu ravnopravni članovi društva, koji svojim radom mogu da doprinesu njegovom unapređenju.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci