Oni su sami za novogodišnjom trpezomOni su sami za novogodišnjom trpezom

Drago Vico-Foto: Jadran Trebinje


Drago Vico je, nakon odlaska iz rodnog sela Poštirovnik, svoj novi dom je pronašao u stanu Centra za socijalni rad u Trebinju. Samački život mu, kaže, uveliko olakšavaju komšije koje ga s vremena na vrijeme obilaze. Vico  priča da se u danima oko Božića osjeća posebno usamljeno, nijedan praznik mu nije isti od kako sam sjeda za trpezu.

-Hvala je Bogu i dobrim ljudima, trpeza je puna. Evo su me danas baš obradovali, Zvone na vrata kažu Marica iz Crvenog krsta. Svega su mi donijeli, nekih kolača, pite, krofni, ma svašta ima.- kaže Vico.

Vrijedne ruke i humano srce žena iz Crvenog krsta domaćom hranom, pitama, kolačima, tortama, raznim slanišima i slatkišima napunile su deset prazničnih trpeza korisnika Centra za socijalni rad iz Trebinja koji će Novu godinu dočekati sami.
Risto Dugonjevac je jedan od njih. U Trebinje je, iz Ilidže, izbjegao u martu 1996.godine. Kada od skromne penzije od 380 KM oduzme kiriju i ratu kredita za troškove mu ne ostane ništa. Današnji poziv sekretara trebinjskog Crvenog krsta Marice Tomović ga je obradovao. Risto priča da ovo nije prvi put da se ljudi iz Crvenog krsta sjete njega.
pomoc 2

-Danas je pravi praznik, mene Marica često pozove i ostavi za mene svašta nešto. Nekako sam do sada izdržao, ali više ne mogu. Boriću se da dobijem garsonjeru koju su mi obećali – kaže Risto i u šali dodaje – Riješio sam penziju, još samo da dobijem stan i ženim se da ne budem sam.-
Risto

Gdje je humanost, pored Marice Tomovic, tu je  i Dubravka Vujinović sa svojim kćerkama Lenom i Marinom. Praznična akcija pravljenja hrane, koju provode već treću godinu zaredom, osmišljena je tako da se oni koji žive sami, a spadaju u socijalno ugrožene kategorije, ne osjete zaspostavljenim i da im praznici proteknu što je ljepše moguće.

-Svako nešto domaće napravi kod kuće, donesemo kod Marice, napravimo pakete. Mi se trudimo, u zavisnosti od potreba, da bude svježe i raznovrsno, kiflice, pite, pužići, kolači, a za jednu višečlanu porodicu koju smo ove godine izdvojili, gospođa Vuković je napravila cijelu tortu.- kaže Dubravka.
dubravka i lena

Posebno je zadovoljstvo, zaključuje ovaj dugogodišnji humanitarac, znati da ima i onih koji ne misle samo kako će i gdje dočekati praznike, već osjećaju potrebu da iskreno nekom pomognu.
pomiocKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga