Skip to main content

Nakon višečasovne diskusije, usvojen budžet od 37 180 000 KM!
Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da je riječ o istorijskom budžetu, koji obuhvata i 5 000 000 KM od kreditnog zaduženja, a to je, kaže, planirano za kapitalne investicije. U trebinjskoj opoziciji budžet su okarakterisali kao „potrošački i predizborni“.

– Ovo je najveći budžet do sada i trudićemo se da se on ispuni, kao što smo dokazali i rebalansom da je moguće. Mnogi su postavljali pitanje da li je potrebno kreditno zaduženje, ali evo da kažem da je trenutno zaduženje grada Trebinja ispod 10 odsto. U zahtjevu za kredit rekli smo da je grejs period 2022. godina, a već 2023. taj procenat će biti 9,03 odsto. Znači, mi smo na pola od dozvoljenog. Sve se ulaže u investicije. Hoćemo da gradimo Trebinje, da pratimo investitore, koji žele da dođu u naš grad. U 2022. godini 11 000 000 se izdvaja za investicije, a imamo i 1 200 000 od rebalansa. To treba da je na ponos svima nama – rekao je Ćurić u obraćanju novinarima.

mirko ćurićMirko Ćurić

Odbornik SDS-a Ilija Mastilović ne dijeli njegovo mišljenje.

– Budžet za narednu godinu je više potrošački. Jeste rekordan, ali ovdje imamo kredit od 5 000 000, namijenjen za investicije. Da se nismo kreditno zadužili, mi ne bismo imali dovoljno sredstava za infrastrukturu i kapitalne investicije. Ide izborna godina. Ovdje su sredstva upotrebljena najviše za izbore i data su pojedincima – smatra Mastilović.

ilija mastilovićIlija Mastilović

Odbornik Liste „Za pravdu i red“  Đorđe Vučinić uložio je amandman, kojim je tražio od skupštinske većine da se povećaju izdvajanja za studentske stipendije i to u iznosu od 140 000 KM.

– Mi već imamo 140 000 KM, ali dodatnih 140 000 sam tražio kako bi se povećao broj studenata koji primaju stipendije, da ne bi bilo pritužbi zašto je neko dobio, a neko nije. Takođe da se poveća iznos, jer su te stipendije male, najveći broj njih je oko 100 KM – kaže Vučinić.

Njegov amandman skupštinska većina nije podržala. Tokom diskusije o budžetu za 2022. godinu Vučinićeve zamjerke odnosile su se na pojedine grantove.

– Izdvajanje za stručne usluge u JU „Naša radost“ povećano je sa 32 000 na 56 000 KM. Grant za sport povećan je sa 400 000 na 780 000 KM. Nadam se da će ovaj novac stvarno i da ode na sport. Ne vidim nigdje ovdje grant za sanaciju novog vatrogasnog doma, koji prokišnjava. Ukupna izdvajanja za Agrarni fond su 1 200 000 KM. Smatram da to nije opravdano. Evo ja sam mislio da se od toga 140 000 KM izdvoji za studentske stipendije – rekao je Vučinić.

Na današnjoj sjednici odbornici opozicije zamjerali su trebinjskom gradonačelniku posljednje slučajeve prodaje gradskog zemljišta tvrdeći da je zemljište prodato po izuzetno niskim cijenama. Iz gradske uprave odgovorili su „da je sve urađeno po zakonu“.

Diskusiju je izazvala i tema opremljenosti trebinjskih vatrogasaca. Prema riječima odbornika Liste za pravdu i red vatrogasci u Trebinju ne rade u dobrim uslovima.

– Trebinjski vatrogasci imaju najmanje plate u RS kada se uporede sa vatrogascima iz drugih opština. Kada se nabavljaju vozila, dobijaju najjeftinija vozila. Dobili su donaciju iz Amerike. Čuo sam da je tamo neko skladište ćišćeno i to je stiglo ovdje. Pola od toga nikada nije upotrebljeno – rekao je tokom diskusije odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić.

nebojša milišić4Nebojša Milišić

Reagujući na ove tvrdnje trebinjski gradonačelnik rekao je da je za potrebe vatrogasaca u Trebinju tokom posljednje četiri godine izdvojeno više od 2 000 000 KM.

– Našlo se par pojedinaca, koji misle da će nešto da riješe opozicionim djelovanjem, portalima i slikama, nešto što nije tako. Mi imamo tamo ljude koji su časni i pošteni i koji zaslužuju više, ali upravo radi tih pojedinaca, oni trpe. Oni imaju adekvatnu opremu shodno zahtjevima koji se podnose. Danas smo rekli da ćemo se zalagati preko Repubičke uprave civilne zaštite da se nabave ljestve. Sredstva se prikupljaju na nivou Republike. Zašto da iz budžeta izdvajamo 1 000 000 KM, ako imamo sredstva od protivpožarne zaštite. Naš zahtjev je upućen i čeka se konačan odgovor – rekao je Ćurić.

Na današnoj sjednici, između ostalog, usvojen je i izvještaj o ostvarivanju Programa rada Skupštine za period jul-septembar 2021. godine, Izmjene i dopune Programa zajedničke komunalne potrošnje na području Trebinja za 2021. godinu, te Izmjene i dopune Programa održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i gradski ulica na Području Trebinja.

Deveta redovna sjednica Skupštine grada još nije završena.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci