Može li sport „prezimiti“ hladnoću u trebinjskoj sportskoj dvorani?Može li sport „prezimiti“ hladnoću u trebinjskoj sportskoj dvorani?

Foto: Jadran Trebinje


Škola sporta, koju pohađa oko 300 mališana predškolskog i školskog uzrasta, privodi kraju zimsku pauzu, a zbog niskih temperatura povratak treninzima odgodili su za sedam dana.

– Ako bude toplije počećemo da radimo kroz sedam dana. Ipak se dječica zagriju za tih 45 minuta do sat vremena, koliko traje njihov trening. Nisu to treninzi nekog jakon intenziteta da mogu mnogo da se oznoje, ali generalno, teško je raditi u tim uslovima, kako sa djecom, tako i sa starijima. Sigurno da je neophodno da se uradi nešto po pitanju sportske dvorane. Oni koji su projektovali dvoranu, sigurno su kompetentniji da daju odgovore na pitanje da li postojeći sistem može  na ovaj način da ugrije čitavu dvoranu. Ja sumnjam, pogotovo zato što je krov takav kakav jeste. Mi imamo gore taj neki dupli, tanki lim i kakvo god da je grijanje i njegova količina, nisam najsigurniji da može – kaže za „Jadran Trebinje“ Velibor Brnjoš sekretar Sportskog društva „Leotar“.

On dodaje da bi salu trebalo dovesti bar na nivo da ispunjava minimalne uslove za rad.

– Da li su to otvori, krov, kotao ili neki drugi dio sistema za grijanje, to već neko kompetentniji treba da procijeni. Značilo bi i nama i svim drugim sportskim kolektivima, koji koriste dvoranu, kada bi se riješio ovaj problem. Mi imamo i veliki broj premijerligaša u dvoranskim sportovima, tako da već imamo potrebu i za većim brojem termina i za boljom salom, pa čak i za nekom dodatnom dvoranom, koja bi nam sada sigurno bila neophodna – kaže Brnjoš.

Da postoji problem sa grijanjem svjesni su i u „Trebinjesportu“, a da bi se on riješio, kažu, potrebno je mnogo novca. Ovakvo stanje u sportskoj dvorani traje još od 1996. godine. Iako su prije četiri godine obnovljene svlačionice i mokri čvorovi, velikih ulaganja nije bilo.

– Trebalo bi da se promijene komplet otvori, da se uradi fasada, izolacija, krov, kao i potpuno novi sistem grijanja. To je kao da pravite potpuno novi objekat. Grijanje bi trebalo da funkcioniše tako da toplota duva ispod i iza leđa publike, iza ekipa, odnosno, sa svih strana i, naravno, da ne curi nigdje. Nisam stručnjak, ali to bi koštalo u milionima. Pogledajte koliko ovdje ima samo otvora – kaže za „Jadran Trebinje“ direktor „Trebinjesporta“ Milan Janković.

Dodaje da je u sali i osvjetljenje dotrajalo i u lošem stanju, pa će nastojati ovaj problem što skorije da riješe.

Iako nisu precizirali kada, u trebinjskoj Gradskoj upravi kažu da imaju u planu obnovu SD „Miloš Mrdić“. Planovi i nacrti kako bi sve trebalo da izgleda, kažu, već postoje, samo treba da obezbijede novac. Ipak, predračun još nisu napravili.

– Naš cilj je da gdje god ima prilika da apliciramo na neki projekat i da to prođe kroz učešće ili grada, ili javne ustanove, koja aplicira. Ako i ne bude projekata, mi smo spremni u narednom periodu da ulažemo u sportsku infrastrukturu, jer je ona značajna da bi se sport i dalje razvijao. Znamo da trenutno u Trebinju imamo najveći broj premijerligaša. Nemamo još predračune radova za dvoranu, jer još nije tačno definisano na koji bi se način trebalo grijati. Ima nekih opcija, ali odabraćemo ono što je optimalno i što će da smanji troškove električne energije, a da istovremeno imamo zagrijanu salu – objašnjava za „Jadran Trebinje“ gradonačelnik Mirko Ćurić.

Bez obzira na niske temperature, na sportskim događajima ne nedostaje publike. Sudeći po posjećenosti, za prave ljubitelje sporta nikada nema zime.

kosarka leotar

publika sportska dvoranaKomentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga