Skip to main content

Kultura „zemlje pandi“ dobila svoj kutak u Trebinju
Na ovaj način, Trebinjcima i ostalim poštovaocima kineske kulture biće na raspolaganju kutak u kojem će detaljnije moći da se upoznaju sa specifičnostima i ljepotama ove zemlje, među kojima je i njen jezik.

Iz Ambasade Kine u BiH poručuju da ih raduje što je upravo Trebinje prvi grad u ovoj zemlji u kojem su otvorili jedan ovakav centar.

– U Trebinju sam prvi put bio prije dvije godine kada sam se sa gradskim vlastima dogovorio da ćemo jačati ekonomsku i kulturnu razmjenu. Današnja posjeta predstavlja ispunjenje zajedničke želje da u ovom gradu otvorimo jedan kulturni institut naše zemlje – poručio je ambasador Kine u BiH Đi Ping.

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci kažu da su dio svog prostora sa zadovoljstvom ustupili ovakvoj namjeni. U njihovoj ustanovi već dva mjeseca Trebinjci svih generacija pohađaju besplatan kurs kineskog jezika, a zainteresovanost je, kažu, izuzetno velika.

– Veliko nam je zadovoljstvo što su predstavnici Kine prepoznali našu ustanovu kao adekvatnog partnera u realizaciji svih planiranih aktivnosti, koje ćemo sprovoditi u narednom periodu. Kroz različite radionice, nastojaćemo da posjetioce što bolje upoznamo sa svim ljepotama, kojima obiluje naša prijateljska zemlja Kina – rekla je direktorka Narodne biblioteke Trebinje Milosava Supić Vuković.

Iz gradske uprave podsjećaju da je prije pojave pandemije veliki broj turista iz Kine posjećivao upravo Trebinje. U ovom gradu, kažu, neki od njih su se i nastanili.

– Neki ovdje imaju i firme. Znamo i za brakove, koji su sklopljeni uprvao u Trebinju. Smatram da je i te kako važno da ti ljudi zadrže svoju kulturu i običaje. Mi kao grad želimo da otvorimo vrata svim dobronamjernim ljudima, da dolaze u Trebinje, da ovdje osnivaju porodice. Isto tako razmišljamo i o nekoj budućoj saradnji kad je riječ o preduzetništvu. Važno je da zajedno gradimo most, koji će u narednom periodu biti na obostrano zadovoljstvo – poručio je trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić.

Zajedno sa Kineskim kulturnim centrom, u trebinjsku Narodnu biblioteku „doselile“ su i maskote Zimskih olimpijskih igara 2022 – panda Bing Dven Dven i fenjer Šuej Ron Ron, koje je kineski ambasador poklonio kao uspomenu ovoj ustanovi.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci