Koronavirus i sezonski grip „udružili snage“
Oni su za „Radio Trebinje“ rekli da se broj oboljelih od virusa korona smanjuje ali se, posljednjih dana, broj pacijenata sa respiratornim tegobama značajno povećao.

Julija Kralj, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo-Regionalni centar Trebinje ističe da su, s obzirom na takvo stanje na terenu, poslali u mikrobiološku laboratoriju Instituta u Banjaluku uzorke dvoje Trebinjaca kod kojih je juče potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa A, odnosno sezonskog gripa.

 – Radi se o našim sugrađanima koji su imali simptome respiratornih infekcija – visoku temperaturu, malaksalost, kašalj, bolove u mišićima i zglobovima i sada imamo definitivno potvrdu da je na našem prostoru prisutan virus sezonskog gripa. U cirkulaciji su, dakle dva virusa, virus SARS kov-19 i sezonski grip, što je i očekivano za ovaj period. Sezonski grip najveću aktivnost ima tokom januara, februara, a nekada se produži i u martu – navodi Julija Kralj.

U ovakvim situacijama veoma je važno da građani poštuju preventivne mjere zaštite.

– One su iste i za virus korona i za sezonski grip – socijalno distanciranje, nošenje maski u zatvorenom prostoru će nas sačuvati i od jednog i od drugog virusa, a najbitnije što možemo da učinimo jeste da se vakcinišemo – ističe ona.

Podsjeća da vakcinacija protiv korona virusa ne štiti od sezonskog gripa i obrnuto.

– To su dvije različite vakcine, koje ne isključuju jedna drugu. Obje se mogu primiti, samo se iz praktičnih razloga, preporučuje da se između vakcinacija napravi pauza od sedam dana – navodi doktorica Kralj.

Vakcina protiv sezonskg gripa još uvijek ima na raspolaganju i svi zainteresovai mogu da se jave u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Trebinje ukoliko žele da je prime.

Simptomi kovida 19 i sezonskog gripa su veoma slični i teško je, nekada i nemoguće, razlikovati o čemu se radi.

– S obzirom da je i za jednu i drugu infekciju karakteristično da idu sa visokom temperaturom, malaksalošću, bolovima u grlu, zglobovima i mišićima, a ne treba zanemariti ni stomačne tegobe, posebno kod djece, teško je napraviti razliku. Ono što je za kovid 19 karakteristično jeste gubitak mirisa i ukusa – kaže Julija Kralj.

Ona podvlači da je veoma važno da se pacijenti na vrijeme jave svojim porodičnim ljekarima i slijede njihova uputstva te da se distanciraju i izoluju od zajednice.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga