Skip to main content

„Kandža“ – nezakonito sredstvo Parking servisa Trebinje„Kandža“ – nezakonito sredstvo Parking servisa Trebinje

Blokada vozila – Foto: Ilustracija


Iz advokatske kancelarije Ivanković-Pikula, potvrdili su za Jadran Trebinje da ovakav način sankcionisanja nije u skladu ni sa Ustavom BIH, ni sa Zakonom o  bezbjednosti saobraćaja RS.

-Automobil  može biti blokiran samo pod uslovom da je vozilo nepropisno parkirano ili da ugrožava normalno odvijanje saobraćaja, ali  nikako ukoliko je isteklo vrijeme za parkiranje. Ova odluka nije u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, a na kraju krajeva, krši i osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, a to je pravo na imovinu i slobodu kretanja- kaže advokat Dejana Pikula.
dejana pikula

Dejana Pikula, advokat
Pikula smatra da ovakvim načinom sprovođenja odluke, koja sama po sebi nije zakonom regulisana, postoji i rizik da lice kome je automobil blokiran, osim prinudne naplate trpi i dodatnu štetu te u toj situaciji ima pravo na materijalno i nematerijalno obeštećenje.

-U ovakvoj situaciji građani bi trebalo da podnesu prijavu policiji i traže pravnu zaštitu na sudu.- zaključuje Pikula.

Direktor JKP „Parking servis“ Marko Miskin kaže da će u narednom periodu težiti ka tome da izaju prekršajne naloge, ali da do tada na snazi ostaje „kandža“. Miskin objašnjava da ovo preduzeće zahvaljujući redovnoj naplati ove godine posluje pozitivno.

-Do Nove godine očekujemo preko 300 000 KM prihoda, što od parkomata, SMS poruka, mjesečnih karata, ručnih karata, kiosk karata i „kandži“, a najveće prihode ostvarujemo od mjesečnih karata fizičkih i pravnih lica- kazao je Miskin.
marko miskin

Marko Miskin, Direktor JKP „Parking servis“ 
U Gradu Trebinju trenutno je 1 130 obilježenih parking mjesta, a obzirom na ekspanziju stanogradnje taj broj uskoro neće biti dovoljan, u prilog tome govori i činjenica da većina novoizgrađenih stambenih zgrada nema svoj parking prostor ili to mjesto prodaje upravo Gradu Trebinju.
parking

Primjera radi, Skupština Grada Banjaluka problem “kandže” nedavno je riješila tako što vozači koji ne plaćaju kartu za parkiranje, na kućnu adresu dobiju prekršajne naloge u visini od 40 KM, a u slučaju plaćanja u roku od sedam dana navedeni iznos je upola manji.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci