Izložba vez i zlatovez pred trebinjskom publikomIzložba vez i zlatovez pred trebinjskom publikom

Izložba vez i zlatovez-Foto:N.N.


Prema riječima autora neki od ovih predmeta su po prvi put predstavljeni publici, koja je mogla da se uvjeri u vještinu vrsnih hercegovačkih vezilja.

Ona je istakla da su pored predmeta ukrašenih zlatovezom, izloženi i predmeti od čohe na kojima su se ukrasi radili običnim vezom, uz korištenje raznobojnog konca.

„Za prostor istočne Hercegovine karakteristična tehnika ukrašavanja je pokrstica koja se izvodila na svim podlogama, od platna do sukna i čohe. Vez i zlatovez se izrađivao u kućama, kao dio domaće proizvodnje, dok se krajem XIX vijeka u Trebinju otvaraju i zanatske terzijske radnje, u kojima terzije izrađuju tradicionalni kostim i ukrašavaju ga vezom i zlatovezom“, navela je Đuzelović.

Ona je dodala da su najpoznatije terzije u Trebinju bili Ilija Pucarić, Ibrahim Zubčević, Pasko Zane i terzije Hadžihasanović, Šavi, Barjaktarović, Zlatić, Pohrdlić, a pominju se i Luka Milojević i Đorđo Tomović iz sela Dobromana.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da hercegovačku nošnju, vez i zlatovez karakteriše bogastvo kolorita.

„Željeli smo da prikažemo koliko je podneblje u kojem živite važno za sve ono što radite i da pokažemo kako su neuke žene svoje misli i osjećanja izražavale kroz umjeće koje su imali u svojim rukama i oni su ne samo muzejski eksponati, veća i mala umjetnička djela“, istakla je Grujić.

Ona je dodala da su pored autora, u pripremi učestovali svi kustosi iz Muzeja, šnajder Sanja Šantić koja je oživjela lutke sa postavke i slikar Teofil Okiljević koji je oslikao dvije slike za potrebe ove izložbe.

U kulturnom dijelu programa učestvovala je ženska etno grupa „Nagorkinje“ i muška grupa „Na kamenu kamen“.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture i Grada Trebinja, u organizaciji Muzeja Hercegovine.

Za posjetioce biće otvorena do kraja januara 2022. godine.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga