Trebinje

Istorijska turistička godina za Trebinje: 80 odsto više noćenja nego tokom rekordne 2019. godine

Prema svim parametrima, prošla godina ostaće upisana zlatnim slovima u istoriji turizma Trebinja, kao najbolja i najuspješnija, od kada se mjeri turistički promet u ovom gradu, navode iz Tursitičke organizacije Trebinje. Prema njihovim podacima tokom 2022. godine zabilježeno je više od 180.000 noćenja, što predstavlja uvećanje od gotovo čitavih 80 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a kako navode u TO, time je Trebinje zauzelo lidersku poziciju u regionu kad je u pitanju procentualno uvećanje obima turističkog prometa.


Istorijska turistička godina za Trebinje: 80 odsto više noćenja nego tokom rekordne 2019. godine

Foto: TO Trebinje


-Ovaj rezultat dodatno dobija na značaju uzme li se u obzir činjenica da su stručnjaci angažovani od strane Svjetske Turističke organizacije (WTO) procijenili da će tek 2023. biti godina kada bi globalni turistički promet trebalo da dostigne onaj iz perioda prije izbijanja „kovid“ krize – navode u TO.

Prema njihovim informacijama, broj evidentiranih noćenja domaćih turista u prošloj godini iznosi oko 82.000 odnosno 45 odsto ukupno zabilježenih noćenja, dok broj registrovanih noćenja inostranih turista iznosi blizu 99.000 ili oko 55 odsto ukupno zabilježenih noćenja za 2022. godinu.

– Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Srbije sa oko 55 odsto, Turske sa oko 10 odsto, Crne Gore sa oko devet odsto, Grčke sa oko pet odsto, Hrvatske sa oko tri odsto i Malezije sa oko dva odsto ukupno zabilježenih registrovanih inostranih noćenja – kažu u TO.

Trend uvećanja broja registrovanih ležajeva nastavljen je i tokom 2022. godine, tako da je Trebinje u 2023. godinu ušlo sa više od 3.100 registrovanih smještajnih jedinica.

-Tokom prošle godine došlo je i do uvećanja iznosa prikupljene boravišne takse, iako ne u potpunosti proporcionalno uvećanju brojа noćenja, te je na konto toga Turistička organizacija Grada Trebinja za 2022. godinu inkasirala ukupno 318.500 KM, što je za oko 30 odsto više u odnosu na 2019. godinu – ističu u TO.

Kao i prethodnih godina Trebinje su grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a tokom 2022. godine prostorije Turističkog informativnog centra posjetilo je 26.258 turista iz 71 zemlje svijeta. Najveći broj ovih posjeta zabilježili su turisti iz Srbije, Crne Gore, Francuske, Njemačke, Švedske, itd.

-Prikupljeni statistički pokazatelji govore u prilog tome da se turistička 2022. godina definitivno može okarakterisati kao najbolja i nauspješnija do sada. Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa čime Trebinje spada u red brzo rastućih turističkih destinacija koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa koji se bilježi u Republici Srpskoj i BiH – kažu u TO Trebinj i dodaju da će i u ovoj godini da rade na promociji Trebinja i dodatnom unapređenju razvoja turizma u ovom gradu.

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga