Institucije udruženo u rješavanju problema djece i mladih iz ranjivih grupa
Protokol je potpisalo ukupno 17 organizacija i ustanova, a u okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Grada Trebinja. Među potpisnicama je i JU „Naša radost“ u okviru koje će djelovati Centar za rani rast i razvoj, čiji će cilj biti otkrivanje problema u razvoju kod djece, u najranijem uzrastu.

– Vrtić je početkom decembra prošao prvu edukaciju, koja je obuhvatila naša 22 vaspitača i stručna saradnika. Vrtić „Naša radost“  pohađa najveći broj djece iz Trebinja uzrasta od 18 mjeseci do šest godina. U okviru Centra naše stručno osoblje i vaspitači moći će da detektuju probleme u razvoju kod djece u najranijem uzrastu, te da za njih izrađuju individualne planove i programe – ističe direktorka JU „Naša radost“ Janja Ćapin, te dodaje da će Centar biti otvoren za svu djecu sa područja Hercegovine, a ne samo za mališane koji pohađaju ovu ustanovu.

UNICEF-ov konsultant za zaštitu Jasmina Babić kaže da je potpisivanje protokola od velikog značaja, jer će doprinijeti bržem protoku informacija između različitih ustanova, koje su ključne za rješavanje problema djece iz ranjivih grupa.

– Tu spadaju djeca sa poteškoćama u razvoju, te djeca iz porodica u riziku. Cilj je da se što prije detektuju problemi sa kojima se susreću ova djeca i porodice, da se na vrijeme reaguje, kako bi se spriječile ili bar umanjile dugoročne posljedice koje ti problemi mogu da uzrokuju, ako se ne tretiraju na vrijeme – kaže Babić.

protokol 4Jasmina Babić/Foto: Jadran Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručuje da će potpisivanje protokola unaprijediti već dobru saradnji između gradskih ustanova i organizacija.

– Cilj nam je da nemamo djece iz ranjivih grupa, ali ako ih ima da ih registrujemo na vrijeme. Smatram da se mnogi problemi mogu spriječiti ili bar ublažiti, ako se reaguje na vrijeme. Kroz ovaj projekat dugoročno ćemo dobiti edukovan stručan kadar, koji će u slučaju problema biti spreman da reaguje – ističe Ćurić i dodaje da je trajanje projekta predviđeno na tri godine.

Dodaje da je njegova ukupna vrijedost 100 000 KM, te da je Grad Trebinje učestvovao sa 30 000 KM.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga