Skip to main content

Monopol javnih preduzeća
Sva preduzeća koja pružaju javne usluge po zakonu su obavezna da formiraju savjetodavna tijela i komisije u cilju zaštite potrošača. Međutim, u Trebinju, Gacku i Bileći to nije slučaj.

-I pored niza sastanaka koje smo organizovali sa njima ni do danas to nije urađeno, a to je njihova zakonska obaveza.  Za Trebinje nemam razumijevanja, oni imaju monopol i tako se ponašaju, ali sada će ih zakon primorati ne samo na formiranje savjetodavnog tijela već i na prilagođavanje svih dosadašnjih odluka zakonu  – rekla je izvršni direktor UG „Oaza“ Nedeljka Ilijić.
IMG 3c938837575d54f9ca4d8a02e91f2624 V

Usvajanje ove zakonske odredbe u mnogome bi pomogla potrošačima jer nijedna cijena usluga ne bi mogla da se mijenja bez odobrenja savjetodavnog tijela.

– U tom slučaju ne bismo dolazili u situaciju da bilo ko bez konsultacije sa potrošačima diže cijene usluga. Najlakše je tužiti za neplaćanje, ali kod nas je situacija takva da se svako poskupljenje odražava na krajnjeg kupca, tako će biti i za najavljeno poskupljenje struje privredi. Privrednik će, da bi namirio plaćanje računa za struju, podići cijene svojih usluga i proizvoda, a to će ponovo platiti potrošači- kaže Ilijićka.

Okruglom stolu  na temu „Informisanje i savjetovanje potrošača o potrošačkim pravima“ prisustvovali su predstavnici Elektroprivrede RS, Komunalnog preduzeća, Vodovoda, Grada Trebinja, ali niko od njih nije bio raspoložen, na pomenutu temu,  govoriti za medije.

Nevesinje je jedina opština u Hercegovini, koja u cilju zaštite potrošača,  formirala savjetodavno tijelo i potpisala ugovor sa UG „Oaza“.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare