Skip to main content

Igumanija Pavla: Ovo je zemlja svetitelja i mučenika, samim tim je i odgovornost ovog naroda veća
– Kada smo prije 22 godine došli u manastir, vidjeli smo mnogo izbjeglica i misao da pomognemo nekome se sama od sebe nametnula. Mnogo je ovde bilo staraca koji su bili potpuno sami.  Za Božić smo ih počeli obilaziti i to smo posle uzeli kao stalnu djelatnost i išli bi svakih sedam dana da ih vidimo. To je njima mnogo značilo, a nama su to su možda bili  i najradosniji susreti za Božić, jer ako ste vi nekoga obradovali i na njegovom licu vidjeli radost,  onda znate da ste dostojno dočekali praznik – priča igumanija manastira Svetih apostola Petra i Pavla u Trebinju.

Najvažnije je da se u nama danas probudi ono najčovječnije što imamo, a to je ljubav prema čovjeku, a naročito prema bližnjima.  

-Svaki čovjek može mnogo više nego što daje, ne mislim samo na širu zajednicu već i na krug porodice. Trebalo bi danas da se izmirimo, da obiđemo svoje stare koji su negdje sami na selu. Empatija je vrlo bitna, vidim da u poslednje vrijeme ima dosta tih pokreta i udruženja koji vode brigu i to je mnogo lijepo, ali uvijek može više, svi moramo da se angažujemo i damo više- kaže igumanija.

Igumanija Pavla za dvije decenije službovanja u Hercegovini kaže da se u ovoj svetoj zemlji više nego igdje osjeća duh svetitelja, te da je samim tim naša dužnost i obaveza da budemo dostojni naslenici mučeničkih predaka.

-Sveti Vasilije je živ u ovome narodu, uvijek je tako bilo i dan danas je tako. Ova zemlja je zemlja svetitelja, zemlja mučenika i nekada kada razmišljate o tome prosto ne znate gdje da smjestite sebe. Kada se susretnete sa mišlju da je ova eparhija imala, samo među vladikama, pet svetitelja prosto vas zadivi ta veličina. Zbog svega toga je sigurno i naša odgovornost u svemu tome još veća, ali ne znam da li smo je svjesni. Možda samo u nekim trenucima se suočimo sa time, ali o tome moramo uvijek razmišljati-poručuje igumanija Pavla na kraju našeg razgovora.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci